‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 12 ianuarie, 2025
3.3 C
Chișinău
spot_img
‹ adv ›
HomepageArticoleProducția și prețul mediu oferit la exportul fructelor din Moldova - analiză

Producția și prețul mediu oferit la exportul fructelor din Moldova – analiză

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

În perioada 5-6 decembrie, la Chișinău, se desfășoară cea de-a X-a ediție a Conferinței Businessul Fructelor în Moldova, la care participă producători și exportatori de fructe, specialiști naționali și internaționali în domeniul horticol.

În cadrul primei sesiuni, Iurie Fală, directorul executiv al Asociației Moldova Fruct a prezentat un raport privind Businessul fructelor în Republica Moldova – context, provocări și priorități de dezvoltare. 

Directorul executiv a specificat că sectorul de producere a fructelor din țara noastră se confruntă cu mai multe provocări, deoarece, pe de o parte, sunt înregistrate unele rezultate remarcabile, iar pe de altă parte, contextul în care ne aflăm la moment, este unul provocator. 

‹ adv ›

Producția de fructe în Moldova

Dinamica producției globale a principalelor specii de fructe arată că recolta globală este oscilantă cu tendință de scădere, ceea ce demonstrează că sectorul de producere a merelor nu poate ține controlul asupra tuturor factorilor de producere. 

„Schimbările climaterice, care se înregistrează în diferite perioade tehnologice, influențează cantitățile obținute. Astfel că, în anul 2024 am avut o primăvară cu înghețuri, secetă, ploi torențiale și astfel volumul de producție a scăzut”, a explicat Fală.

Exportul de fructe din Moldova 2024

În ceea ce ține de dinamica exporturilor fructelor moldovenești, atestăm că în anul 2024, practic s-a dublat cota de export în UE și către alte țări. 

„Suntem afectați, în ceea ce ține de exportul pe piața Orientului Mijlociu de criza din Marea Roșie și de creșterea prețurilor de logistică, din cauza războiului din Ucraina. Aceste crize afectează întreg sectorul din regiune”, a mai spus directorul executiv. 

La capitolul exportului de prune observăm o scădere, comparativ cu anul trecut. Aceasta este inclusiv din cauza faptului că, acest sector este dependent de condițiile climaterice.

‹ adv ›

Cu toate acestea, s-a reușit creșterea ponderii exportului către UE, aproape de 80%, în 11 luni ale anului curent. 

„Exportul de struguri către piața UE, în anul curent, a depășit 50% și aceasta în condițiile în care strugurii au fost foarte afectați de ploile torențiale din luna septembrie, ceea ce a făcut ca sezonul să fie mai scurt”, a spus Iurie Fală. 

O bună parte din recolta de cireșe din Republica Moldova se exportă în țările din Uniunea Euroasiatică, preponderent în Belarus, Ucraina și o parte în Federația Rusă. 

„Aceasta din considerentul că, nu toate cireșele de la noi se încadrează în standardele comerciale pe care le solicită țările din UE. Cu toate acestea, cota exporturilor cireșelor în UE s-a menținut stabilă și chiar puțin în creștere, cu perspective de dezvoltare în anul viitor”.

Dinamica prețurilor medii de export în anul 2024, la toate culturile au înregistrat o dinamică pozitivă, iar la unele fructe chiar au crescut considerabil, până la 60%. 

„Prețul prunelor a crescut de la 564 de dolari per tonă până la 804 dolari/tonă. Considerăm că este un rezultat al extinderii exporturilor către UE, unde prețurile sunt mai mari. Un alt motiv ar fi și faptul că o bună parte dintre producători au înțeles că trebuie să investească în creșterea producției de calitate înaltă și să creeze valoare adăugată în țară. Este o dinamică pozitivă, dar îndemn toți producătorii să studieze dacă aceste creșteri de prețuri acoperă și costurile de producere”.

‹ adv ›

Recolta medie de fructe/ha în Moldova

Totodată, observăm o modificare ușoară a suprafețelor. Dacă în cazul strugurilor, prunelor, cireșelor avem o dinamică pozitivă, în cazul caiselor, merelor avem o corectare a suprafețelor, ceea ce denotă faptul că se defrișează mai multe plantații decât se plantează noi

„Tot aici țin să remarc faptul că, în medie avem 12 tone de mere/ha, 7,89 tone/ha de prune, 7,38 tone/ha de struguri. Acești indicatoare ar trebui să ne pună în gardă și să ne facă să analizăm recolta la fiecare gospodărie în parte”.

Amintim, Conferința este organizată de către Asociația Moldova Fruct, cu suportul proiectului USAID Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova, Fondului American pentru Întreprinderi Ucraina-Moldova (UMAEF) și Agenției de Investiții din Moldova.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›