În perioada 5-6 decembrie, la Chișinău, se desfășoară cea de-a X-a ediție a Conferinței Businessul Fructelor în Moldova, la care participă producători și exportatori de fructe, specialiști naționali și internaționali în domeniul horticol.
În cadrul primei sesiuni, Iurie Fală, directorul executiv al Asociației Moldova Fruct a prezentat un raport privind Businessul fructelor în Republica Moldova – context, provocări și priorități de dezvoltare.
Directorul executiv a specificat că sectorul de producere a fructelor din țara noastră se confruntă cu mai multe provocări, deoarece, pe de o parte, sunt înregistrate unele rezultate remarcabile, iar pe de altă parte, contextul în care ne aflăm la moment, este unul provocator.
Producția de fructe în Moldova
Dinamica producției globale a principalelor specii de fructe arată că recolta globală este oscilantă cu tendință de scădere, ceea ce demonstrează că sectorul de producere a merelor nu poate ține controlul asupra tuturor factorilor de producere.
Exportul de fructe din Moldova 2024
În ceea ce ține de dinamica exporturilor fructelor moldovenești, atestăm că în anul 2024, practic s-a dublat cota de export în UE și către alte țări.
La capitolul exportului de prune observăm o scădere, comparativ cu anul trecut. Aceasta este inclusiv din cauza faptului că, acest sector este dependent de condițiile climaterice.
Cu toate acestea, s-a reușit creșterea ponderii exportului către UE, aproape de 80%, în 11 luni ale anului curent.
O bună parte din recolta de cireșe din Republica Moldova se exportă în țările din Uniunea Euroasiatică, preponderent în Belarus, Ucraina și o parte în Federația Rusă.
Dinamica prețurilor medii de export în anul 2024, la toate culturile au înregistrat o dinamică pozitivă, iar la unele fructe chiar au crescut considerabil, până la 60%.
Recolta medie de fructe/ha în Moldova
Totodată, observăm o modificare ușoară a suprafețelor. Dacă în cazul strugurilor, prunelor, cireșelor avem o dinamică pozitivă, în cazul caiselor, merelor avem o corectare a suprafețelor, ceea ce denotă faptul că se defrișează mai multe plantații decât se plantează noi.
Amintim, Conferința este organizată de către Asociația Moldova Fruct, cu suportul proiectului USAID Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova, Fondului American pentru Întreprinderi Ucraina-Moldova (UMAEF) și Agenției de Investiții din Moldova.
Comentarii