‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
5.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriPrognoză asupra producției de carne de porc în anul 2014

Prognoză asupra producției de carne de porc în anul 2014

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

În anul 2013 producția de carne de porc din UE a scăzut cu circa 1,6% față de cel din anul 2012 datorită creșterii prețurilor la cerealele furajere și introducerii unor noi reguli de bunăstare a animalelor. Producția va rămâne stabilă în 2014, iar prețurile ar putea rămâne ridicate sau chiar să crească, a declarat Jan Peter van Ferneij, economist specializat pe industria cărnii de porc la institutul francez IFIP, la o conferință de specialitate. 

Conform economistului, prețul mediu al cărnii de porc a fost de 1,76 EUR/kg în anul 2013. Domnia sa se așteaptă ca prețurile să rămână relativ ridicate, datorită parțial cererii susținute din partea Chinei, relatează agrobroker.ro.

În ceea ce privește producția de carne de porc, datele statistice arată că producția totală a scăzut în UE în anul 2013, dar se observă o diferență semnificativă între țările europene. Conform spuselor economistului, producția a rămas stabilă față de 2012 în țările nordice (Danemarca, Olanda, Belgia și Germania), iar în alte țări s-au observat scăderi destul de semnificative – de exemplu, producția din Franța a scăzut cu 2,4%, cea din România cu 4,2%, iar cea din Polonia cu 7,5%.

Van Ferneij a analizat și impactul interdicției exporturilor de carne din UE către Rusia. Circa 3,5% din producția totală de carne de porc din UE (un sfert din volumul total al exporturilor) este livrată Rusiei. Dacă țara își ține piața închisă în fața cărnii europene pe termen mai lung, impactul asupra industriei va fi ‘uriaș’, a spus economistul, menționând că deja cotația cărnii de porc din Germania a scăzut cu 6 cenți pe kilogram în urma interdicției temporare.

China va ramâne o piață majoră de export pentru industria cărnii de porc din UE, dar potențialul său de creștere este greu de estimat. Sectorul cărnii de porc din China dorește să devină independent de importuri, dar lipsa tehnologiilor avansate, mortalitatea ridicată a purceilor, ineficiența conversiei furajelor și diferitele probleme (boli, probleme de mediu etc.) îngreunează serios atingerea acestui scop, a spus economistul.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›