‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 23 decembrie, 2024
0.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAnaliticaPrognoză FAO: Recolta mondială de grâu din 2023 va fi a doua cea mai...

Prognoză FAO: Recolta mondială de grâu din 2023 va fi a doua cea mai mare din istorie

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

În anul 2023, producția mondială de grâu se va ridica la 784 de milioane de tone, aceasta fiind a doua cea mai mare din istorie, după anul 2022, arată estimările făcute de Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO).

Potrivit FAO, producţia de grâu va creşte, în special, în America de Nord, India şi alte state, în timp ce în Europa şi Africa se aşteaptă o reducere a producţiei, transmite Mold-street.

Producţia de grâu în Rusia şi Ucraina va scădea

‹ adv ›

Astfel, în Statele Unite, așteptările sunt pentru o creștere a producției totale de grâu la 51 de milioane de tone în 2023, ceea ce ar fi cea mai mare producție din ultimii trei ani. În Canada, în condiții meteorologice normale, producția de grâu este estimată să ajungă la 35 de milioane de tone.

În schimb, în Europa, perspectivele provizorii indică o scădere generală a producției de grâu, inclusiv în Federația Rusă cu circa 20 de milioane de tone, ca urmare a condițiilor meteorologice și reducerii suprafeţelor semănate.

În Ucraina, scăderea va fi una de aproape două ori, comparativ cu 2021, şi va fi din cauza, în special, a războiului pornit de Rusia, care a dus la constrângeri financiare severe, daune infrastructurii și acces obstrucționat la câmpuri în anumite părți ale țării.

‹ adv ›

Asta a dus la o reducere estimată de 40% de la an la an a suprafeței de grâu de iarnă în 2023, susţine FAO.

Cât despre Republica Moldova, FAO estimează că evoluţiile sunt pozitive, după seceta din 2022, iar condițiile meteorologice de la perioada de plantare din ultimul trimestru al anului 2022 au fost benefice pentru culturile agricole.

Se mai spune că, în Uniunea Europeană, suprafeţele cu grâu vor rămâne în general neschimbate în 2023, iar vremea este favorabilă pentru recolte. În consecinţă, producția totală este estimată la 136,5 milioane de tone, la egalitate cu producția din anul precedent.

‹ adv ›

FAO mai prognozează că, în India şi Pakistan, recoltele de grâu din 2023 vor depăși mediile lor pe cinci ani, graţie sprijinului guvernamental şi condițiilor meteorologice favorabile în ambele țări.

Consumul mondial de cereale, în sezonul 2022-2023, se va ridica la 2.780 de milioane de tone

FAO și-a revizuit, de asemenea, prognoza pentru producția mondială de cereale în 2022 la 2.774 milioane de tone, cu 1,3% mai mică decât în 2021.

Consumul mondial de cereale, în sezonul 2022-2023, este prognozat la 2.780 de milioane de tone, ceea ce este cu 0,6% mai puțin decât în sezonul precedent, datorându-se în mare parte reducerii preconizate a consumului de toate tipurile majore de cereale furajere.

Conform previziunilor FAO, stocurile mondiale de cereale, la sfârșitul anului 2023, vor scădea cu 1,2% față de cifra inițială – la 844 de milioane de tone, deoarece este de așteptat ca reducerea stocurilor de cereale furajere și parțial a orezului să compenseze creșterea așteptată în stocurile de grâu.

Potrivit noilor prognoze, raportul dintre rezervele mondiale de cereale și consumul acestora va fi de 29,5%, ceea ce este considerat „un indicator, în general, confortabil”.

Se estimează că comerțul mondial cu cereale va scădea cu 1,8%, până la 473 de milioane de tone.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›