În anul 2018, suprafaţa cultivată cu sorg în Ucraina constituie 40 de mii de hectare, însă luând în consideraţie că sunt cultivate suprafeţe tot mai mari şi exportul de sorg este în continuă creştere, se consideră că peste câţiva ani această cultură va ocupa 1-1,3 milioane de hectare. Iar peste 5 ani va înlocui porumbul şi sfecla de zahăr, scrie agroportal.ua.
„La moment în Ucraina sunt înregistrate 59 de soiuri şi hibrizi de sorg, însă cultura nu este foarte răspândită, cu toate că sorgul este o alternativă pentru mai multe culturi. Conform valorii energetice, boabele și masa verde a sorgului nu sunt inferioare porumbului, iar după cantitatea de proteine îl depășește chiar. De asemenea, această cultură este mai rezistentă la secetă și necesită de două ori mai puţină apă decât porumbul, deci poate crește în zone de stepă și de silvostepă, producând recolte înalte”, afirmă directorul ONG UkrSorgo, Iaroslav Bardyn.
După spusele lui, sorgul verde conţine o cantitate mai mare de amidon atingând valorile de 70-74%, spre deosebire de porumb care conţine 67-72%, iar sorgul zaharat după tehnologia de cultivare şi conţinutul de zahăr este mai valoros decât sfecla de zahăr.
Comentarii