‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 16 ianuarie, 2025
-5.8 C
Chișinău
spot_img
‹ adv ›
HomepageArticoleProiectul APM pregătește experți locali în tehnologii moderne de producere a cireșelor

Proiectul APM pregătește experți locali în tehnologii moderne de producere a cireșelor

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

La data de 23 martie curent, Proiectul USAID Agricultura Performantă în Moldova a organizat un seminar de instruire prin intermediul căruia și-a propus să pregătească experți locali în tehnologii moderne de producere a cireșelor.

Sesiunea de informare a fost susținută de experți din SUA în producere și practici post-recoltare a cireșelor Lynn Long și Marlene Long. La eveniment au fost prezenți reprezentanți ai instituțiilor de învățământ agricol, organizațiilor neguvernamentale, agronomi, prestatori de servicii din diferite regiuni ale țării.

Cynthia Steen, directorul Proiectului USAID/APM, a salutat numărul mare al producătorilor prezenți la seminar și a punctat cele mai importante aspecte ale tematicii propuse spre abordare. Astfel, a ținut să specifice că cireșele sunt viitorul, iar cei care sunt prezenți vor contribui ca Moldova să ajungă la acest viitor.

„Este foarte important cum ne comportăm cu cireșele imediat după recoltare, pentru că avem cireșe foarte frumoase, dar dacă nu suntem destul de atenți, riscăm să pierdem și respectiv să le comercializăm la un preț mult mai mic decât ar fi trebuit. Este păcat ca după ce am depus efort ca să avem un fruct bun, să-l deteriorăm după recoltare și astfel să pierdem din calitate, dar și din preț”, a constatat Cynthia Steen.

‹ adv ›

Lynn E. Long este pentru a șaptea oară în Republica Moldova și a menționat că aici există condiții și posibilități de a dezvolta o plantație de cireși care să aducă profit. Totodată, a punctat particularitățile celor mai cunoscute soiuri de cireșe, care sunt productive și pot fi cultivate de fermierii din Moldova.

Proiectul USAID/APM își propune astfel să sporească calitatea consultanței agricole în domeniul producerii cireșelor pentru a ajuta fermierii să-și extindă suprafețele plantate cu livezi intensive de cireși și să-și îmbunătățească calitatea fructelor. Cererea pe piața internațională pentru cireșe este foarte înaltă, oferind mai multe oportunități pentru fermierii din Moldova.

Vitalie Obrijanu, reprezentant al Asociației „Fresh Time”, a menționat pentru Agrobiznes că seminarele organizate de APM îi ajută să dezvolte sistemele post-recoltare pentru fructe, inclusiv pentru cireșe. Experții care sunt invitați oferă sfaturi pentru producători și astfel această interacțiune contribuie la dezvoltarea unei afaceri de succes.

„Membrii asociației noastre dețin plantații de cireș, per total administrăm peste 30 ha de livezi superintensive. Cultivăm soiurii medii și târzii. Dispunem de un depozit frigorific unde putem păstra produsele pe care le cultivăm.Tematica sesiunii este una destul de interesantă și importantă pentru noi, deoarece ne ajută să alegem soiurile potrivite, cum să le cultivăm ca să avem un produs de calitate și să putem să-l comercializăm în perioada în care se oferă un preț mai bun. Majoritatea cireșilor care se cultivă în Republica Moldova se export pe piața din Federația Rusă. Dar ne dorim să putem exporta produsele noastre și pe alte piețe, pentru că aceasta ne-ar oferi siguranță. Ne dorim ca experiența prezentată în cadrul seminarului să fie aplicată și dezvoltată de cât mai mulți producători. Cu părere de rău, ne lipsesc în Republica Moldova, specialiști în domeniu care ar putea să ne ajute pe tot parcursul anului. Avem nevoie de suport, inclusiv informațional care aplicat să ne dea rezultatele scontate. Suntem cointeresați de subiecte cum ar fi curățirea pomilor, sisteme de fertirigare practice, de asemenea ar fi foarte utile seminarele practice, direct în livezi. Văd finalitatea acestor seminare prin implementarea acestor sfaturi în cât mai multe livezi din țara noastră”, a conchis Vitalie Obrijanu.

‹ adv ›

În anii 2016 și 2017 în Republica Moldova au fost plantate 300 ha de livezi noi de cireși, cifră dublă în comparație cu media perioadei 2010-2015. Totodată, a crescut volumul exporturilor de cireșe de la 1 700 tone în 2010, până la cca 9 900 tone de cireșe exportate în anul 2017. În același timp, sectorul de producere a cireșelor din Moldova se confruntă cu mai multe probleme care afectează competitivitatea produsului pe piețele externe, cum ar fi soiuri neomogene, lipsa echipamentului post-recoltare, cum ar fi pre-răcire, sortare și ambalare, ambalaje neomogene și promovarea insuficientă.

Roșca Andrei, din satul Carahasani, raionul Ștefan Vodă, și-a început activitatea în anul 2011, iar recolta o comercializeză în Federația Rusă, aceasta fiind piața care acceptă cireșele noastre fără a cere prezentarea certificatelor de calitate, așa cum o cere piața UE. Este convins că afacerea cu cireșe este profitabilă, dacă reușești să alegi soiuri productive, iar experții care au venit să-și împărtășească din cunoștințe au reușit să transmită cele mai aplicabile tehnologii și metode de cultivare a cireșelor.

„Producem legume, cereale, struguri, mere și cireșe. Din cireșe cultivăm, pe 11 ha, soiurile tardive cum ar fi Regina, Kordia. La o suprafață de 5 ha din livadă am reușit să instalăm plasă antigrindină. Ne dorim ca, în anii următori, să cultivăm soiuri devreme și medii. Livada de cireșe a fost plantată pe etape, așa că avem o parte care deja a dat rod, iar o parte urmează, în anul acesta, să ne bucure cu prima roadă. Mă interesează să cunosc cât mai multe informații despre soiurile de cireșe cu coacere medii și devreme. În anul 2012, expertul Lynn E. Long a vizitat livada noastră și a prezentat un seminar practic referitor la tăierea pomilor. Cea mai mare problemă, cu care ne confruntăm este faptul că cireșele sunt sensibile la ploi. Ne bucurăm mult că avem posibilitatea să discutăm direct cu cei mai buni specialiști, care ne pot oferi informații aplicabile, dar și consultanță”, a mai adăugat producătorul.

În ultimii ani, USAID a contribuit considerabil la promovarea celor mai bune practici de producere și post-recoltare a cireșelor, în conformitate cu tehnologiile inovaționale adoptate de către cele mai mari țări producătoare de cireșe. Recent, proiectul USAID/APM a lansat un apel de granturi care are ca scop să stimuleze investițiile în operațiuni moderne de post recoltare, ambalare a cireșelor care vor îmbunătăți posibilitățile de export ale cireșelor din Moldova.

‹ adv ›
‹ adv ›

2 Comentarii

    • Proiectul USAID/APM a organizat acest seminar cu ajutorul Asociatiei Moldova-Fruct. Pentru acordarea asistentei tehnice de catre expertul Lynn Long, pe pagina Facebook Agricultura Perofrmanta in Moldova a fost publicat un anunt despre posibilitatea de a solicita asistenta.

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›