‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 15 decembrie, 2024
3.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleProducătorii autohtoni acuză rețelele comerciale că îi constrâng să vândă marfa la un preț...

Producătorii autohtoni acuză rețelele comerciale că îi constrâng să vândă marfa la un preț derizoriu

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Unii producătorii autohtoni acuză rețelele comerciale din Moldova că îi constrâng să le vândă marfa la un preț derizoriu. Subiectul a fost dezbătut astăzi în cadrul Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe. La ședința din această dimineață a Comisiei au participat mai mulți oameni de afaceri, reprezentanți ai patronatelor, ai asociațiilor de producători și reprezentanți ai rețelelor comerciale, se arată într-un articol publicat de sputnik.md.

În cadrul întrevederii a fost supus dezbaterilor proiectul care prevede că pe rafturile magazinelor moldovenești trebuie să fie expuse cel puțin 50% produse autohtone.

Producătorii locali se plâng că marile rețele comerciale preferă produsele de import, care sunt mai ieftine, pentru a putea adăuga în voie taxe suplimentare. În aceste condiții de concurență acerbă, marfa locală își face cu greu loc pe rafturi.

„Vine un producător la un comerciant să încheie un contract. Comerciantul îi spune – dacă îmi faci atâtea procente reducere – semnăm, dacă nu – n-am nevoie de tine. Sau, la un moment dat, poate să îți scoată marfa de pe raft”, a declarat reprezentantul Asociației Producătorilor de Conserve Ştefan Golubciuc.

‹ adv ›

El s-a arătat nedumerit de declarațiile unor oficiali europeni la acest subiect.

„Ce are ambasadorul UE cu legile interne care reglementează relația dintre producător și comercianți? În ultimii ani, tot ascult discursurile investitorilor europeni și tot ne fac din deget, să luăm seama că am semnat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. Să luăm seama, că suntem membri ai Organizației Mondiale a Comerțului. Ce e asta? Nu suntem un stat suveran? Nu putem primi niște reglementări interne? Uitați-vă la balanța comercială. Ce facem? Unde ne ducem? Vom ajunge la aceea că o să cumpărăm din magazine numai produse de import”, a remarcat reprezentantul Asociației Producătorilor de Conserve.

La rândul său, directorul unei întreprinderi de lactate, Gheorghe Angheluță, susține că rețelele comerciale cu o prezență mai mare pe piață cer reduceri semnificative de la producători.

„Dacă menținem adaosul comercial mai mic, avem o concurență neloială între magazine, care va duce la falimentul magazinelor mici”.

Președintele Asociației Moldova Fruct, Vitalie Gorincioi a amintit că tot mai mulți producători se plâng că deși și-au dezvoltat o afacere nu poate ajunge la tejghele cu produsele sale.

„Te duci în multe supermarketuri nu poți găsi un pachet de suc moldovenesc – totul e de import”.

‹ adv ›

Despre concurența neloială a vorbit în cadrul ședinței Comisiei economie, buget și finanțe și directorul financiar al S.A. ”Bucuria”, Ecaterina Cechina.

„Toată Europa își apără piața locală. La noi însă foarte multe bomboane sunt de import pentru că prețurile lor sunt mai mici. Trebuie să apărăm piața internă de importurile masive. Noi, o companie atât de mare, și nu putem concura cu importurile, dar ce să mai zicem de cele mici și mijlocii” a menționat Ecaterina Cechina.

Președintele Asociației Patronatelor Întreprinderilor Prelucrătoare de Carne, Sergiu Grădinaru a declarat că producătorii autohtoni treptat o să dispară, pentru că nu au unde se mișca.

„Au fost ani buni în care procesatorii de carne au avut rentabilitate zero sau chiar au lucrat în minus. Industria trebuie susținută, pentru că noi nu ținem piept la ceea ce vine din exterior”.

La rândul său, reprezentantul unei mari rețele comerciale lansată recent pe piața din Moldova a declarat în cadrul ședinței că o soluție ar fi ca micii producători să se asocieze.

„Producătorii mici nu au infrastructură și nici capacitate de livrare. Avem în comerț 3 mii  de articole moldovenești. Suntem deschiși pentru această oportunitate de a oferi producătorilor locali piață de desfacere. Producătorii mici care au capacități reduse trebuie să se unească”.

‹ adv ›

Președintele Comisiei economie, buget și Finanțe, socialistul Vladimir Golovatiuc a declarat că nu este admisibil ca produsele autohtone să se altereze.

„70 la sută dintre produsele din coșul de consum sunt importate. Mii de tone de produse alimentare au fost importate din considerente politice din exterior, ceea ce este inadmisibil. Este clar spre ce ne îndreptăm – datoriile cresc, producția scade, ne distrugem propria industrie. O bază solidă pentru soluționarea problemelor sociale, care sunt foarte acute în Moldova, poate fi doar o economie puternică, iar o economie puternică este cea care produce” .

În această lună, președintele Igor Dodon a înregistrat un proiect de lege care presupune că cel puțin jumătate dintre produsele agroalimentare vândute în magazine trebuie să fie autohtone. Anterior, Guvernul condus de Maia Sandu a retras un proiect similar menit să apere producătorii locali, elaborat de guvernarea democrată.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›