FOTO: pxhere.com

Un fenomen periculos pune în primejdie investițiile fermierilor din România. Aceștia sunt alarmați de faptul că, tot mai puțini proprietari de terenuri agricole acceptă să încheie sau să reînnoiască contracte de arendă. Motivul ar fi subvențiile de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), sumele cărora se măresc de la an la an, scrie Agrointel.ro.

„Nu mai putem face contracte de arendă. Proprietarii nu mai vor să ofere terenul în arendă, își declară ei singuri terenul la APIA, ca și cum l-ar lucra ei, dar terenul este lucrat de fapt, de către fermieri. Fermierul nu poate să depună nimic: nu are contract de arendă, nu are nimic. Își depune cererea pentru subvenție proprietarul care nu mai are nicio treabă cu exploatarea terenului”, a spus un fermier care lucrează 170 de hectare în județul Olt.

Din cauza schimbărilor parvenite, fermierii vor fi nevoiți să dea înapoi banii europeni obținuți prin subvenționare, deoarece pentru o bună parte din contractele încheiate termenul expiră. La fel, fără contract de arendă, aceștia nu pot accesa finanțările nerambursabile pentru care trebuie făcută dovada exploatării terenului pe o perioadă de minim câțiva ani.

Proprietarii care refuză contractele de arendă sunt, de regulă, cei cu terenuri mici, de până la 5 hectare, suprafața redusă le permite încasarea subvențiilor de la APIA, deși ilegală, să se facă fără bătăi de cap. Fermierii acuză că unii funcționari ai APIA de la centrele locale nu doar că știu situația, dar și că o perpetuează cu bună știință.

„La centrele locale ale APIA, când se depun cererile, dacă întrebați pe cineva: lucrați terenul, știți unde este? Aflați că majoritatea nici nu știu unde e poziționat terenul pentru care au primit adeverință și pe care îl declară la APIA. Identificarea parcelei în sistem o fac funcționarii APIA care știu de această problemă, știu toate situațiile particulare ale suprafețelor”, a menționat un agricultor.

Unii proprietari oferă terenul în arendă fără a încheia contract, iar fermierii sunt nevoiți să accepte din cauza concurenții înalte pentru pământ. Fenomenul s-a extins mai ales în ultimii doi ani și începe să afecteze inclusiv și fermierii ce au în gestionare suprafețe mari, ale căror contracte expiră. Soluția ar fi subvenționarea celor care dovedesc că lucrează terenul.

Legislația în vigoare în România prevede că subvențiile agricole de la APIA să se plătească persoanelor care lucrează terenurile agricole, nu proprietarilor. Începând cu 2015, chiar a fost introdus termenul de fermier activ prin care beneficiarii de plăți de peste 5 mii de euro pe an să facă dovada că au activitate agricolă. Pragul de până la 5 hectare face însă ca suprafețe importante să „scape” de filtrul autorităților.

3 COMENTARII

  1. Dragilor, măriți și voi arenda, și veți vedea cum veți încheia contracte. La 350 kg grâu la hectar arenda plus impozit plătit de proprietar nu e prea atrăgătoare afacerea, nu?

  2. Pai da eu dau 8 Ha de pasune in arendare ,unui om care face apia la Vaci. Omul ia 10000 Euro din APIA vaci si dupa ia si 1500 Euro pentru teren. Eu proprietar primesc 600 RON nici 200 Euro pe an. Unde e dreptatea la schema asta. M-am interesat, pentru iarba cam atat e in zona, asta nu vrea altceva de pe teren, ba se plange ca trebuie sa il coseasca pentru APIA si ar prefera sa nu, ca el nu vrea decat sa pasca animalele. Si eu platesc impozitul. Nu putem gasi o solutie mai echitabila aici??? Adica nu stiu, nu putem gasi o solutie sa scot si eu ceva din proprietatea mea?

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here