În 2023 a fost înregistrată cea mai călduroasă lună septembrie din istoria măsurătorilor meteorologice în mai multe țări europene. Republica Moldova nu este o excepție.
Conform surselor științifice, Moldova se numără printre țările europene cele mai vulnerabile la schimbările climatice, se spune într-un editorial semnat de Jānis Mažeiks, ambasadorul Uniunii Europene, şi Daniela Gasparikova, reprezentanta rezidentă PNUD în ţara noastră, în contextul Conferinței Națiunilor Unite privind schimbările climatice, desfășurată în perioada 30 noiembrie – 12 decembrie, la Dubai (COP28), transmite moldpres.md.
În decursul ultimului deceniu, monitorizarea configurațiilor meteorologice a relevat o tendință îngrijorătoare de creștere a temperaturilor și insuficiență a precipitațiilor.
Observațiile din toamna anului 2023 confirmă aceste tipare și proiecțiile privind impactul mai intens și distrugător al schimbărilor climatice asupra aspectelor sociale, economice și ecologice, pe termen mediu și lung.
Se estimează că sectorul agricol, care este o sursă importantă de venit și hrană pentru populația rurală, să fie în special afectat de acest fenomen, potrivit autorilor.
Conform sursei citate, sunt necesare eforturi mai mari pentru atenuarea și adaptarea la schimbările climatice. La COP28 va fi prezentat Primul Bilanț Global, un inventar al acțiunilor de atenuare a schimbărilor climatice, analizat din perspectiva evoluției în timp, dar și a eficienței acțiunilor climatice implementate până acum.
Acest bilanț va identifica lacunele și acțiunile care trebuie realizate până în anul 2030, dar și ulterior, astfel încât comunitatea globală să soluționeze problema schimbărilor climatice.
Republica Moldova ar putea să profite de această oportunitate și să investească în continuare în sectoarele-cheie ale economiei sale, cum ar fi agricultura, infrastructura sau transportul, pentru a o face rezilientă și adaptată la impactul anticipat al schimbărilor climatice, în special susținând cele mai vulnerabile comunități.
Realizarea acestui obiectiv va necesita parteneriate investiționale, care să implice instituții din sectorul public și privat, atât din țară, cât și internaționale.
Comentarii