Vișinul și cireșul devin noi culturi atractive pentru producătorii din țară, în ultimii ani realizându-se investiții tot mai mari și crescând suprafețele cultivate.
În perioada anilor 2017-2021 suprafețele cultivate cu cireș au crescut de la 3,5 la 4,45 mii de hectare, iar cu vișin de la 3,2 la 4,2 mii de hectare.
Majoritatea producătorilor care au investit în cultura vișinului, spun că pe piață se atestă o cerere înaltă și ar fi o cultură de perspectivă. Cu toate acestea, investiții noi nu prea se grăbesc prea mulți să facă.
‹ adv ›
Este și istoria lui Vergiliu Radu, administratorul Radu-Agro SRL. Având o suprafață totală de 12 hectare de vișin, dintre care 4 hectare pe rod, spune că e mulțumit de avantajele pe care le oferă cultura, însă la moment are mai multe ezitări la capitolul extinderii afacerii.
Soiurile au fost alese în funcție de cât de adaptate sunt condițiilor țării, dar și ținând cont de direcțiile pentru care optează țările mari producătoare de vișin.
Aceste soiuri sunt pretabile condițiilor de la noi, dar și asigură parametri buni la capitolul productivitate și calitate.
În anii favorabili în care nu este afectată polenizarea, iar temperaturile nu afectează dezvoltarea pomilor și formarea recoltei, poate fi obținută o recoltă de aproximativ 10 tone per hectar.
Persoanelor care doresc să planteze o livadă de vișin, Vergiliu Radu le recomandă să pășească cu dreptul de la bun început, selectând terenul pretabil pentru cultură, dar și să țină cont de toate cerințele culturii.
Întrebat dacă planifică să investească în sisteme moderne de protecție contra ploilor sau grindinei, producătorul ne-a spus că va lua o pauză la capitolul investiții.
Pentru cei interesați de înființarea unei livezi de vișin, vom reveni curând cu un articol ce ține de aspectele tehnologice, iar pe următorul link puteți citi despre Tăierile la vișin. Forme de coroană recomandate.
Comentarii