‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 1 noiembrie, 2024
19.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleRadu Virgiliu, producător: Vișinul este o cultură de perspectivă, dar n-aș recomanda fermierilor să...

Radu Virgiliu, producător: Vișinul este o cultură de perspectivă, dar n-aș recomanda fermierilor să investească acum

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Vișinul și cireșul devin noi culturi atractive pentru producătorii din țară, în ultimii ani realizându-se investiții tot mai mari și crescând suprafețele cultivate.

În perioada anilor 2017-2021 suprafețele cultivate cu cireș au crescut de la 3,5 la 4,45 mii de hectare, iar cu vișin de la 3,2 la 4,2 mii de hectare.

Majoritatea producătorilor care au investit în cultura vișinului, spun că pe piață se atestă o cerere înaltă și ar fi o cultură de perspectivă. Cu toate acestea, investiții noi nu prea se grăbesc prea mulți să facă.

‹ adv ›

Este și istoria lui Vergiliu Radu, administratorul Radu-Agro SRL. Având o suprafață totală de 12 hectare de vișin, dintre care 4 hectare pe rod, spune că e mulțumit de avantajele pe care le oferă cultura, însă la moment are mai multe ezitări la capitolul extinderii afacerii.

„Am înființat prima livadă de vișin acum câțiva, iar la moment avem atât suprafețe pe rod, cât și cele urmează să intre în perioada de fructificare. Am optat pentru soiurile Uifehertoi Fiurtosi și Meteor. în mare parte, livezile sunt irigate. Per general, analizând situația privind cererea și oferta pe piață, aș spune că vișinul este o cultură profitabilă, însă, ținând cont de situația din regiune, cred că orice investiție trebuie calculată de câteva ori”, menționează Vergiliu Radu.

Soiurile au fost alese în funcție de cât de adaptate sunt condițiilor țării, dar și ținând cont de direcțiile pentru care optează țările mari producătoare de vișin.

Aceste soiuri sunt pretabile condițiilor de la noi, dar și asigură parametri buni la capitolul productivitate și calitate.

„Vișinele sunt un produs universal din punct de vedere al utilizării, acestea pot fi consumate atât în stare proaspătă, cât și procesate. Vindem intermediarilor, însă în mare parte, în sezoanele anterioare, fructele ajungeau pe piața CSI. În acest context, situația din regiune va avea efecte asupra comercializării pentru consum în stare proaspătă. Pe de altă parte, inclusiv insuficiența brațelor de muncă ne face să ne orientăm spre recoltarea mecanizată, iar vișinele procesate sau congelate pot fi vândute pe piața UE”.

‹ adv ›

În anii favorabili în care nu este afectată polenizarea, iar temperaturile nu afectează dezvoltarea pomilor și formarea recoltei, poate fi obținută o recoltă de aproximativ 10 tone per hectar.

„Irigarea culturii, într-adevăr, este foarte eficientă, generând recolte bune. În acest an, sperăm că vremea nu va afecta prea mult polenizarea, astfel având premisele necesare pentru o recoltă bună”.

Persoanelor care doresc să planteze o livadă de vișin, Vergiliu Radu le recomandă să pășească cu dreptul de la bun început, selectând terenul pretabil pentru cultură, dar și să țină cont de toate cerințele culturii.

„Factori importanți în rentabilitatea unei livezi sunt alegerea terenului, aici aș recomanda să analizeze condițiile ecologice ale vișinului față de sol, dar și să realizeze analiza solului. Mai apoi, să se orienteze spre alegerea soiurilor, analizând atât cererea de pe piață, caracteristicile soiurilor, dar și cât de bine sunt aclimatizate pentru zona noastră. Mai apoi, aș recomanda să investească și într-un sistem de irigare. Spre regret, se accentuează tot mai mult efectul schimbărilor climatice și irigarea devine esențială”.

Întrebat dacă planifică să investească în sisteme moderne de protecție contra ploilor sau grindinei, producătorul ne-a spus că va lua o pauză la capitolul investiții.

„Situația din regiune ne vorbește despre faptul că vor fi schimbări importante pe piață, astfel încât acum cel mai important este să ne adaptăm acestora, prin asigurarea calității și cerințelor altor piețe. De aceea, la moment, investițiile sunt pe pauză”.

‹ adv ›

Pentru cei interesați de înființarea unei livezi de vișin, vom reveni curând cu un articol ce ține de aspectele tehnologice, iar pe următorul link puteți citi despre Tăierile la vișin. Forme de coroană recomandate.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›