‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 5 noiembrie, 2024
5.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriRambursarea TVA-ului și subvenționarea dobânzilor la credite, aprobate de executiv

Rambursarea TVA-ului și subvenționarea dobânzilor la credite, aprobate de executiv

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Cabinetul de miniștri a aprobat proiectul de lege care prevede rambursarea TVA-ului și subvenționarea dobânzilor creditare ale fermierilor. Potrivit ministrului Finanțelor, Serghei Pușcuța, documentul denotă instiuirea unor condiții favorabile în procesul de aplicare la programul de subvenționare a dobânzilor și cel de ramburase a TVA-ului pentru producătorii afectați de secetă în acest an.

Astfel, din 1 mai curent, urmează să fie subvenționată dobânda achitată la creditele contractate de producători agricoli.

Suma TVA-ului restituit se va forma din plata cumulativă a impozitului funciar pe terenurile cu destinație agricolă calculat și declarat pentru anul 2020 și suma impozitului salarial pentru perioada fiscală ce corespunde perioadei de ramursare a TVA-ului. Acesta va fi rambursat de Serviciul Fiscal de Stat și Trezoreria de Stat în termen de 15 zile lurătoare de la data depunerii cererii.

„Excluderea condiției de achitare a impozitelor salariale pentru a beneficia de rambursarea taxei pe valoarea adăugată. Micșorarea de la 20 la 15 zile a termenului de rambursare a TVA-ului. Subvenționrea dobânzilor achitate indiferent de perioada contractării creditelor” a explicat Pușcuța.

‹ adv ›

Totodată se prevede instituirea moratorului până la data de 31 decembrie curent, la controalele fiscale pentru fermieri.

Ministrul a mai specificat că urmează să mai fie alocate, pe lângă cele 300 de milioane de lei, alte 100 milioane de lei, însă vor fi destinate pentru suplimentarea fondului de rambursare a TVA-ului.

„Suma este prevăzută în rectificarea bugetului de stat”, a subliniat minsitrul Pușcuța.

„Pe lângă acele 300 de milioane pe care le-am alocat pe parcursul lunii august pentru a compensa pierderile agricultorilor la culturile de grupa I, adică acele 1 500 de lei care se alocă la hectar fermierilor de AIPA, venim cu aceste acțiuni suplimentare, agreate cu reprezentanții sectorului agricol” a declarat premierul Ion Chicu.

Proiectul dat de lege urmează să fie votat și de legislativ, după care publicat în monitorul oficial.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›