‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 26 decembrie, 2024
1.1 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleRapănul mărului - cum prevenim boala în anul următor

Rapănul mărului – cum prevenim boala în anul următor

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Rapănul mărului este una dintre cele mai semnificative boli care afectează merele. Boala este cauzată de un agent patogen fungic cunoscut sub numele de Venturia inaequalis.

Venturia inaequalis produce spori ce „dorm”, rămân inactivi pe frunzele și fructele de măr pe timpul iernii și apoi „se trezesc” odată cu apariția ploii primăvara.

După ce sporii inițiali sunt răspândiți de stropii de ploaie sau vânt, aceștia pot începe să infecteze frunzele și fructele, producând mai mulți spori.

‹ adv ›

La fiecare ploaie, sporii continuă să se răspândească și să provoace mai multe infecții în tot pomul, iar ciclul se repetă din nou și din nou.

Rapănul mărului – simptome

Simptomele de rapănul mărului pe frunzele infectate încep prin apariția unor pete maro deschis sau verde-oliv, care se pot agrava în timp, ducând la îngălbenirea frunzelor și, în cele din urmă, la căderea lor.

Când fructele devin infectate, simptomele inițiale pot apărea verde-oliv și se pot transforma treptat în zone scuamoase sau de tip plută, pe măsură ce fructele continuă să crească și să se coacă.

‹ adv ›

Rapănul mărului poate infecta atât mărul consumat proaspăt, cât și cel ornamental. Unele soiuri de mere sunt mai susceptibile la infecții decât altele.

Măsuri pentru a reduce infecția de rapăn la măr în anul următor

Frunzele infectate sunt sursa infecției pentru anul viitor. După căderea frunzelor, greblați și îndepărtați frunzele de măr din zonă sau tocați-le pentru a facilita descompunerea lor de către microorganisme.

Îndepărtați merele infectate. Fructele de măr sunt, de asemenea, o sursă de infecție. Merele cu mici pete pot fi consumate sau folosite pentru procesare, iar fructele grav infectate pot fi aruncate sau compostate într-o zonă închisă.

‹ adv ›

Realizați tăieri la pomi pentru a îmbunătăți circulația aerului în coronament. Tăierea ajută la reducerea șansei de infecție, deoarece pomii cu tăierile făcute corect ar trebui să aibă un coronament mai deschis, care permite o mai bună circulație a aerului.

Citiți mai multe despre Tăierile la măr. Forma de coroană – palmetă mixtă.

Cu o mai bună circulație a aerului, frunzele și fructele se usucă mai repede, ceea ce face mai dificil pentru sporii de rapăn, dar și alte boli produse de ciuperci care preferă umiditatea, să provoace o infecție.

Plantați soiuri rezistente. Când alegeți un soi de măr, luați în considerare cât de rezistent este la rapăn, dacă boala este o problemă în zonă (de exemplu, Topaz, Story Inored, GoldRush).

Deoarece unele specii Malus cresc din abundență în zonă, sporii ar putea ajunge pe pomi dintr-o zonă vecină, însă acești pași enumerați mai sus pot îmbunătăți considerabil șansele de a avea mai puține boli în 2025.

În cele din urmă, ține cont de faptul că gradul de infecție din anul viitor va depinde și de condițiile meteorologice, deoarece anii mai secetoși vor duce la o răspândire mai redusă a infecției.

Control timpuriu (stopare a rapănului)

  • Tratamentul se efectuează în faza de germinare a sporilor pe frunzele umede.
  • Faceți tratamentul în baza modelelor de prognoză sau calculând acumularea gradelor-oră (temperatura medie de la începutul ploii conform orelor cu umiditate).
  • Calculați 250 de grade-ore pentru intervenția timpurie. Repetați tratamentul dacă apar ploi.
  • Polisulfura de calciu este cel mai eficient produs. Utilizați aceleași doze ca și la controlul preventiv. Alternativ, folosiți bicarbonați în combinație cu sulf umectabil.
  • Nu se recomandă de aplicat în perioada de vegetație produse pe bază de cupru din cauza efectelor sale fitotoxice asupra frunzelor și fructelor.

Pentru a spori eficiența tratamentelor, se poate adăuga un agent de aderență și/sau un agent de umectare.

Tratamente pentru combaterea rapănului mărului (valori în kg sau l pe ha pentru 10 000m3 de volum de coroană)* după FIBL:

rapanul merelor tratamente

Bibliografie:

  • Adolphi, C., Oeser, N. 2022 Abstract practic. Rapănul mărului: Măsuri preventive în producerea ecologică a fructelor sămânțoase. FÖKO, BIOFRUITNET.
  • Boutry, C., Ludwig, M., Schärer, H. J. 2022 Abstract practic. Rapănul mărului: Controlul direct folosind sisteme de suport al deciziilor. FiBL, BIOFRUITNET.
  • Oeser, N. 2022 Abstract practic. Rapănul mărului: Soiuri robuste pentru Europa Centrală. FÖKO, BIOFRUITNET.
  • This has been a bad year for apple scab. University of Minnesota.
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›