Producția mondială de cereale pentru 2016 ar trebui să se ridice la 2 571 milioane de tone, în creștere cu o marjă mică față de previziunile FAO pentru luna octombrie și cu 1,5 la sută mai mult peste nivelul înregistrat în 2015.
Rezumatul FAO privind Cererea și Oferta de Cereale, lansat astăzi, reflectă o îmbunătățire substanțială a perspectivelor privind producția mondială de grâu, care este acum de așteptat să crească până la 746.7 milioane de tone, o creștere cu 4,3 milioane față de previziunile FAO pentru octombrie.
Producția de grâu în Federația Rusă este acum așteptată să stabilească un nou record, în timp ce starea vremii favorabile sporește, de asemenea, perspectivele de randament a producției în Kazahstan. Creșterea producției mondiale de grâu și orz compensează mai mult decât suficient declinul cu 4,8 milioane de tone a recoltei de porumb la nivel mondial în 2016 din cauza deteriorărilor de randament cauzate de vreme în Brazilia, China, Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii. Previziunea pentru producția de orez la nivel mondial a fost în mare parte neschimbată.
Semnalele care pot fi interpretate din plantarea culturilor de grâu de iarnă pentru 2017, indică faptul că în emisfera nordică, agricultorii din SUA reduc zonele cultivate din cauza perspectivelor unor prețuri reduse și o perspectivă de export limitat din cauza dolarului SUA mai puternic. Pe de altă parte, culturile de grâu din Federația Rusă și Ucraina sunt mai extinse față de perioada similară a anului trecut.
În același timp, semănatul pentru culturile cerealiere de vară din 2017 este în curs de desfășurare în țările din emisfera sudică iar condițiile meteorologice favorabile încurajează extinderea culturilor în America de Sud. Se așteaptă ca suprafețele de teren cultivate cu porumb în Argentina să se extindă cu 6.0 la sută față de nivelul și așa ridicat de anul trecut.
Cantitatea totală de cereale întrebuințată pentru sezonul 2016/17 este prognozată acum la 2562 de milioane de tone, o estimare ușor mai ridicată decât în octombrie și cu 1,7 la sută mai mare decât un an în urmă.
Un factor principal care a crescut utilizarea cerealelor este creșterea folosirii acestora ca hrană pentru animale la nivel mondial, creștere estimată la 2,7 la sută. Utilizarea de grâu pentru hrana animalelor fiind încurajată de provizii ample de grâu de calitate inferioară, este de așteptat să crească cu 6,1 la sută, până la 146,6 milioane de tone, un record absolut.
Consumul alimentar de cereale la nivel mondial este estimat la 1 106 milioane de tone, în creștere cu 1,3 la sută față de anul precedent și suficient pentru a menține un nivel stabil de consum pe cap de locuitor la nivel global. Rezervele mondiale de cereale vor crește probabil la aproape 662 milioane de tone până la sfârșitul sezonului 2017 datorită stocurilor de grâu în creștere, în special în China, SUA și Rusia.
Stocurile de cereale grosier sunt proiectate să scadă cu 1,7 procente din cauza reducerilor în China, Brazilia și Africa de Sud. Rezervele de orez la nivel global sunt așteptate să scadă ușor la 169,8 milioane de tone.
Comentarii