‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
0.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAnaliticaRaportul USDA: Producția globală, dar și prețurile la grâu - în scădere. Dominanța comercială...

Raportul USDA: Producția globală, dar și prețurile la grâu – în scădere. Dominanța comercială a Rusiei se face simțită

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Piața globală este mult mai puțin aprovizionată decât se credea. Cu toate acestea, recolta masivă și dominanța comercială copleșitoare a Rusiei apasă puternic prețurile grâului, se arată în raportul USDA recent publicat.

Aspecte importante menționate în raportul USDA:

  1. Declin în producția globală de grâu: Cel mai recent raport al USDA indică o scădere a producției globale de grâu pentru prima dată de la sezonul 2018/19, în principal din cauza randamentelor mai mici în Australia, Canada, Argentina și UE.
  2. Perspectiva porumbului în SUA: Se arată o aprovizionare ușor mai mare și stocuri finale crescute, în timp ce schimbările în comerțul global cu cereale grosiere sunt marginale.
  3. Piața soiei: Se observă o scădere a aprovizionării și a exporturilor, dar un preț mediu pe sezon mai mare, reflectând o interacțiune complexă de factori.
  4. Cerealele mondiale în 2023/24. USDA prevede că producția mondială de cereale în 2023/24 va fi de 2.722 miliarde de tone, o scădere față de 2.758 miliarde de tone în 2022/23.
  5. Cererea globală de cereale este prevăzută să crească cu 11 milioane de tone la 2.742 miliarde de tone, o creștere de 0,4% față de anul anterior. Acest lucru se datorează în principal consumului crescut de cereale pentru furaje și alimente.
  6. Stocurile mondiale de cereale la sfârșitul anului 2023/24 sunt prevăzute să scadă cu 18 milioane de tone la 611 miliarde de tone, o scădere de 2,9% față de anul anterior.
  7. Aprovizionarea mondială cu cereale este astfel redusă cu 2,9% comparativ cu anul trecut. Acesta este cel mai scăzut nivel în ultimii 7 ani.
  8. Cotele de piață ale principalilor exportatori de cereale au scăzut în anul calendaristic 2023. Rusia a fost principala țară beneficiară. Această tendință a fost deja evidențiată de USDA în raportul său anual din iunie 2023.

Cu toate acestea prețurile europene la grâu au scăzut după raportul USDA de ieri:

‹ adv ›

Producția de grâu. Declinul aparent al ofertei nu reflectă situația actuală a pieței, care este caracterizată de o cerere globală slabă și de o „dominanță comercială copleșitoare” a Rusiei.

Raportul din septembrie al USDA (WASDE) nu a reușit să inverseze trendul descendent curent de pe piața cerealelor, spun analiștii Agritel. Dimpotrivă: prețurile la soia și rapiță au scăzut masiv, iar la porumb prețurile au scăzut considerabil.

Prețurile grâului au răspuns datelor USDA, în ciuda unei situații globale de aprovizionare mai proaste, în Chicago fiind neutre și în Europa înregistrând un declin.

‹ adv ›

Între timp, situația globală de aprovizionare cu grâu se agravează conform USDA. Estimările de producție pentru UE27, Canada, Australia și Argentina au fost ajustate în scădere. Doar pentru Ucraina, recolta a crescut.

După trei ani de producții record, pentru 2023/24 se preconizează o scădere a producției globale de grâu. În contextul declinului cantităților de grâu disponibile pe piața mondială, țările importatoare vor trebui probabil să-și reducă și stocurile, spune USDA.

Ca rezultat, stocurile mondiale de grâu pentru 2023/2024 au fost ajustate semnificativ în jos, cu 7 milioane de tone într-o lună, la 258,6 milioane de tone, comparativ cu 267,1 milioane de tone pentru 2022/2023.

‹ adv ›

Dominanță comercială copleșitoare a Rusiei

Declinul evident al ofertei nu reflectă situația actuală a pieței, care este influențată de o cerere globală slabă și de o „dominanță comercială copleșitoare” a Rusiei, menționează analistul Agrarheute Olaf Zinke.

Recolta de grâu rusesc din 2023 este estimată de analiștii ruși și internaționali la peste 90 de milioane de tone, comparativ cu cele 85 de milioane de tone menționate neschimbate în raportul USDA din septembrie.

USDA estimează că producția de grâu în principalele țări exportatoare, Australia, Canada, Argentina și UE, va fi sub anul precedent. De asemenea, se așteaptă ca comerțul mondial să scadă, deoarece exporturile acestor țări ar putea scădea semnificativ.

Dintre cei zece cei mai mari exportatori globali, s-au înregistrat scăderi ale recoltelor comparativ cu anul anterior. Creșterea exporturilor din Rusia, Kazahstan, Turcia și Ucraina a compensat aceste scăderi.

Se așteaptă ca importurile să fie mai mici, deoarece cererea din China, Indonezia și Maroc ar putea scădea. Consumul mondial rămâne aproape neschimbat.

Prețurile grâului scad la nivel mondial. Prețurile la grâu ale principalilor exportatori au scăzut în ultimele săptămâni, în principal din cauza concurenței continue și puternice din Rusia și Ucraina.

Cele mai mari scăderi au fost înregistrate în prețurile grâului canadian, spune USDA, deși producția a scăzut și din cauza condițiilor nefavorabile de recoltare.

Cotațiile UE au scăzut din cauza ritmului lent al exporturilor și a concurenței puternice cu Rusia. Cotațiile argentiniene au scăzut de asemenea, deși guvernul a prevăzut o suprafață de cultivare mai mică. În SUA, prețurile la grâu au scăzut datorită progresului accelerat al recoltei de grâu de vară și vânzărilor lente de export.

Prețurile de export din Australia și cotațiile rusești au rămas practic neschimbate.

Se prevede că, consumul mondial de grâu în 2023/24 va atinge un nivel record și va depăși producția globală. Pentru a satisface această cerere în fața ofertei mai reduse, mulți dintre principalii exportatori își vor reduce stocurile de grâu.

Cele mai mari scăderi comparativ cu anul anterior vor fi probabil în UE și Rusia. Stocurile exportatorilor sunt un indicator important pentru determinarea livrărilor posibile pentru piața mondială.

Producția de porumb este mai mare – prețurile de export totuși cresc. Se așteaptă ca producția mondială de porumb să fie ușor mai mare, producția din Ucraina și Statele Unite urmând să fie mai mare decât se aștepta luna trecută. Această creștere compensează o scădere a producției în Uniunea Europeană.

Previziunile pentru importurile și exporturile globale rămân esențial neschimbate. Producția mondială de porumb a fost sporită de o producție crescută în Brazilia. Exporturile de porumb vor crește probabil, exporturile din Argentina, Brazilia, Canada și Rusia fiind mai mari.

Prețul mediu prevăzut pentru porumb în SUA este menținut neschimbat de USDA. În ultimele săptămâni, prețurile solicitate de toți marii exportatori au crescut. Pe de altă parte, cotațiile în Ucraina și Rusia au crescut mai mult decât în alte țări, spun analiștii Agritel.

Pe piața porumbului, prețurile au crescut, deși USDA se așteaptă ca stocurile mondiale să crească, deoarece cererea globală este în continuare puternică. Consumul mondial de porumb crește, în timp ce stocurile mondiale scad.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›