‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 2 mai, 2024
15.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAnaliticaRasa Alpină Franceză: producţii excelente de lapte în ferme intensive

Rasa Alpină Franceză: producţii excelente de lapte în ferme intensive

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Creşterea caprelor specializate pentru producţia de lapte se bucură de un interes tot mai crescut în ţara noastră. Alături de rasa Sannen, de o bună popularitate beneficiază şi rasa de capre Alpină Franceză, datorită producţiei foarte bune de lapte şi mai ales a capacităţii de adaptare la condiţiile intensive de creştere şi cele de mediu de la noi din ţară.

Alpina Franceză este o rasă europeană formată în munţii Alpi, prin încrucişarea raselor locale de capre cu rasa Saanen. Are o largă răspândire în Franţa, deţinând 70 la sută din efectivul de capre. Se creşte pe valea Loarei, în număr mare în ferme industriale specializate, de capacitate mare (1000-1800 capre).

A fost importată în SUA în 1920, unde s-a aplicat selecţia pentru o mai bună uniformitate, mărime a corpului şi producţie.

Caracteristicile rasei

Alpina Franceză este agilă şi are o bună dezvoltare corporală. Este o rasă de capre robustă, rezistentă şi se adaptează uşor la condiţiile climatice. Urechile au o dezvoltare medie, textură fină şi sunt purtate drept (erect). Femelele au o talie de aproximativ 75 cm la greabăn şi o greutate corporală de 60-70 kg. Talia ţapilor este mai mare, situându-se în intervalul 85-100 cm, iar greutatea este de 75-90 kg.

În ţara de origine culoarea este roşcată cu negru pe linia superioară, pe faţă, pe coadă şi pe extremitatea membrelor. În SUA nu a fost stabilită o culoare care să definească rasa, motiv pentru care este foarte variabilă. Poate fi albă complet sau cu diferite nuanţe de gri, maro, cafeniu, negru şi roşcat.

‹ adv ›

De asemenea, foarte des se întâlneşte culoarea bălţată formată prin combinaţii de culori pe diferite suprafeţe ale corpului.

Ambele sexe au în general părul scurt, însă la ţapi, părul de pe linia superioară a corpului şi din barbă este ceva mai lung, iar coarnele foarte dezvoltate.

Producţii record de lapte

‹ adv ›

Ugerul femelelor este dezvoltat şi bine prins, iar sfârcurile bine conformate. Producţia anuală de lapte este de 650-750 litri în 250 zile de lactaţie cu 3,5% grăsime. Recordul stabilit în SUA, în anul 1997, pentru această rasă a fost de 2910 kg/lactaţie.

Într-un studiu efectuat în Franţa, pe 168.872 de capre din rasa Alpină Franceză, s-a obţinut o medie a producţiei de lapte de 747 kg cu un conţinut de 31,3 g proteină/kg lapte şi 35,6 g grăsime/kg lapte în 276 zile de lactaţie. La peste 55% dintre femele se efectuează controlul producţiei de lapte.

Rasa Alpină Franceză a fost importată în multe ţări ale lumii pentru a ameliora producţia de lapte la rasele de capre autohtone.

Sursa: revista-ferma.ro

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›