‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 5 decembrie, 2024
-0 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleRasa Araucana – găini, care fac ouă verzi și albastre

Rasa Araucana – găini, care fac ouă verzi și albastre

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Găinile Araucana nu pot fi confundate cu nici o altă rasă. Majoritatea crescătorilor de păsări, care iubesc rasele exotice, cunosc aceste găinușe. Araucana câștigă la capitolul exteriorului, prezentând o gamă largă de culori, dar și forme atrăgătoare ale penajului.

Cea mai importantă caracteristică însă, este productivitatea acestora. Găinile Araucana depun ouă de nuanțe deosebite de albastru, verde și turcuaz. În popor li se spune simplu: „găini negre, care fac ouă verzi”, deși penele lor pot avea și multe alte culori.

Consumatorii afirmă, că aceste ouă sunt mai delicoase decât cele obișnuite. Iar specialiștii menționează, că ele sunt și mai sănătoase, având un raport mai bun de lipide, mai puțin colesterol și mai mulți acizi Omega 3 și Omega 6.

‹ adv ›

Rasă originară din Chile, America de Sud, denumită în cinstea unui trib de indieni, care locuiau pe acele meleaguri – Araucana este cu siguranță o rasă, care merită toată aprecierea.

Vom descrie în continuare cui se datorează culoarea verde-albastră a cojii de ou, ce reprezintă rasa și cum o îngrijim corect. Și anume:

  • Cum se formează coaja colorată;
  • Descrierea rasei Araucana;
  • Productivitatea găinilor Araucana;
  • Reproducerea rasei de găini Araucana;
  • Întreținerea rasei Araucana;
  • Alimentația găinilor Araucana;
  • Avantajele rasei Araucana;
  • Dezavantajele găinilor de rasă Araucana.

Citiți și despre rasa de găini Brahma, caracteristici și întreținere.

‹ adv ›

Cum se formează coaja colorată

În orice menționare a acestei rase se descrie colorația neobișnuită a ouălor. Acestea pot fi de diferite nuanțe de albastru, verde sau turcuaz. Este o caracteristică genetică, care nu poate fi dirijată de careva factori externi.

De obicei culoarea coajei de ou este albă, datorită conținutului înalt de carbonat de calciu. Orice alte culori ale cojii sunt induse de prezența pigmenților în oviduct.

În cazul rasei Araucana, este vorba despre pigmentul biliverdina, care colorează oul pe tot traiectul său, în procesul formării cojii.

‹ adv ›

Culoarea albăstruie sau verzuie persistă atât pe fața externă, cât și pe cea internă a cojii. În perioada caldă a anului, sub influența razelor de soare, sinteza pigmenților este mai intensă și culoarea ouălor devine mai aprinsă. Iarna respectiv, acestea sunt mai pale.

Culoarea penajului sau orice alte caracteristici ale exteriorului găinii nu au vreo legătură cu culoarea ouălor. Aceasta se determină strict genetic, independent de alți parametri ai rasei.

Descrierea rasei Araucana

  • Dimensiuni corporale mici spre medii, greutatea nu depășește 2 kg la găini și 2,5 kg la cocoși;
  • Corp scurt, rotungit, cu pieptul lat, abdomenul bine format, aripile relativ mici;
  • Lipsa vertebrelor coccigiene și respectiv a cozii, aceasta fiind o caracteristică distinctă a rasei;
  • Creasta este în formă de păstaie sau mazăre, urechile de un roșu intens;
  • Ciocul de dimensiuni medii, încovoiat în jos, ochii de culoare roșie-oranj;
  • Penele de pe cap pot forma barbă, moț sau perciuni, care se pot întâlni separat la diferiți indivizi sau pot fi combinate între ele;
  • Picioarele sunt puternice, cu pielea colorată albastru-verzui;
  • Penajul este dens, colorat divers: există 12 varietăți de culoare în standardele rasei, de la alb-crem până la negru cu nuanțe de smarald, precum și combinații din 2 sau 3 culori.

Temperamentul găinușelor Araucana este calm și domol. Ele pot fi adăpostite fără probleme cu alte păsări și se adaptează ușor la diverse schimbări. În schimb cocoșii pot fi foarte agresivi apărându-și teritoriul și nu suportă concurență în coteț.

Productivitatea găinilor Araucana

Găinile Araucana sunt apreciate nu doar ca păsări decorative. Ele au și caracteristici productive bune.

Araucana este o rasă precoce: găinile încep a depune ouă deja de la vârsta de 6 luni. Timp de un an acestea produc până la 180 de ouă, cu dimensiuni medii și greutate de 55-60 gr și renumita coajă, colorată în nuanțe de albastru sau verde.

Ouăle au un gust deosebit, potrivit opiniilor consumatorilor și sunt mai sănătoase. Sunt un produs destul de solicitat pe piață.

Carnea de găină Araucana are un gust fin, suculent și se consideră dietică. Carcasele sunt relativ mici.

Reproducerea rasei de găini Araucana

De regulă, crescătorii de găini Araucana practică reproducerea acestora în special pentru vânzarea puilor. Fiind considerată rasă exotică, tineretul și ouăle de Araucana se vând la un preț destul de avantajos.

De menționat însă, că înmulțirea găinilor Araucana este cam anevoioasă. Din cauza lipsei vertebrelor codale, în timpul împerecherii cloaca nu se deschide suficient și ouăle foarte des rămân nefecundate.

Pentru înlăturarea problemei, se recomandă tunsul regulat (aproximativ o dată la trei săptămâni) a penelor și pufului din jurul organelor genitale atât a găinilor, cât și a cocoșilor.

O altă problemă este prezența unei gene semiletale la găinile cu moț. Astfel, dacă se împerechează indivizii moțați între ei, puișorii obținuți mor în primele zile de viață. Pentru ca puii să fie viabili, se admite un singur părinte cu moț.

Vedeți și de ce mor puii de găină și cum îi îngrijim corect.

Cu atenție se vor achiziționa ouăle de Araucana pentru reproducere de la crescătorii necunoscuți. Araucanele se pot ușor împerechea cu alte rase, iar ouăle vor avea aceeași nuanță de verde-albastru.

În schimb puii obținuți nu vor fi de rasă pură. Din acest motiv, este mai rațională procurarea puilor de o zi, decât a ouălor.

Întreținerea rasei Araucana

Deși Araucana se consideră o rasă exotică, aceasta nu necesită condiții speciale de întreținere. Este o rasă nepretențioasă și rezistentă la condițiile nefavorabile de întreținere și de mediu.

Se recomandă întreținerea separată de alte păsări din gospodărie. Asta pentru că cocoșii Araucani pot fi foarte agresivi față de masculii altor specii, dar și pentru a nu permite împerecherea găinilor cu cocoșii altor rase.

Deși se practică și întreținerea în regim liber, totuși se recomandă sistemul de cuști sau voliere, unde masculii vor fi separați unul de altul, dar și de restul păsărilor din gospodărie.

La întreținerea în cuști vor fi adăpostite 2-3 găini și 1 cocoș la 1m2. La creșterea în voliere se va calcula suprafața din considerentul 4 păsări la 1m2, unde la 1 cocoș revin maxim 8 găini.

Vedeți aici recomandări la amenajarea cuibarelor pentru găini.

Alimentația găinilor Araucana

Rasa nu este pretențioasă nici la capitolul nutriției. Se va asigura o dietă echilibrată în elemente nutritive, vitamine și minerale, la fel ca și la celelalte specii de păsări. Se adaptează bine la toate furajele, iar la întreținerea liberă valorifică alimentele disponibile natural.

Citiți aici mai detaliat despre alimentația găinilor pe vârste.

Se acordă atenție volumului de furaje administrat. Araucana are predispoziție la obezitate, așa că alimentele se dozează strict, pentru evitarea suprafurajării.

Pentru menținerea productivității și sporirea calității cojilor de ouă se administrează un raport mai mare de substanțe minerale.

Avantajele rasei Araucana

  • Aspect exotic al păsării și al ouălor;
  • Carne gustoasă și sănătoasă;
  • Producție bună de ouă, apreciate pentru gust și raportul de elemente nutritive;
  • Maturitate sexuală precoce;
  • Pretenții reduse la întreținere și alimentație;
  • Adaptabilitate la diverși factori climaterici;
  • Producția poate fi ușor realizată, datorită cererii mari pe piață.

Dezavantajele găinilor de rasă Araucana

  • Reproducere dificilă în caz, că nu sunt cunoscute particularitățile rasei;
  • Masculii sunt mai agresivi, decât cei ai altor rase, necesitând întreținere separată;
  • Este dificil de achiziționat păsări de rasă pură, dar și ouăle acestora, iar prețul lor este destul de mare.
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›