‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 2 noiembrie, 2024
10.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAnaliticaCreşterea vitelor de rasă "brună" pentru carne

Creşterea vitelor de rasă „brună” pentru carne

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Rasa Brună are aptitudini bune pentru carne fiind competitivă cu alte rase, mai ales prin tipul de carne-lapte. Acest din urmă tip are greutatea corporală mare, spor mediu zilnic mai ridicat, consum mai mic şi indici de abator mai buni.

În general, rasa Brună manifestă o bună precocitate în producţia de carne şi se pretează la îngrăşarea în toate sistemele.

În funcţie de diferenţele apărute în aplicarea tehnologiilor de îngrăşare, cu referire la durata, intensitatea acestora, greutatea corporală şi a carcasei, îngrăşarea poate fi grupată astfel:

‹ adv ›
  • îngrăşarea pentru carne albă – care durează până la vârsta de 3 luni a viţelului, când are o greutate de până la 150 kg şi un consum specific de circa 2,8 UN;
  • îngrăşarea intensivă – prin care tăuraşii se cresc circa 13-15 luni şi având o greutate de 400-500 kg cu un consum specific de până la 5-7 UN;
  • îngrăşarea semiintensivă – prin care tineretul se valorifică la circa 18 luni, având o greutate de circa 500 kg, cu 7-10 UN consum specific;
  • îngrăşarea extensivă – care se derulează până la 2-3 ani şi la o greutate de 500-550 kg, cu un consum specific între 9-14 UN.

Tineretul taurin de rasă Brună are un potenţial bun la îngrăşare (la 6 luni atinge 157 kg iar la 12 luni 314 kg, consecutiv unui spor de 872 g pe zi.

Tineretul mascul îngrăşat intensiv şi valorificat la 365 de zile atinge greutatea de 361 kg, iar la 500 de zile 476 kg.; îngrăşat semiintensiv şi valorificat la 419 zile realizează 350 kg, iar la 500 de zile 420 kg, consecutiv unui spor de 848-989 g/zi la îngrăşarea intensivă şi 841-950 g /zi la cea semiintensivă.

Indicii de abator sunt şi ei variabili în funcţie de sistemul de îngrăşare. Astfel, la îngrăşarea intensivă greutatea carcasei este de 198-266 kg, la cea semiintensivă de 220-240 kg; sferturile posterioare cântăresc 55-75 kg, iar cele anterioare 54-65 kg.

‹ adv ›

Randamentul la tăiere variază între 54-57%.

Carnea are o pondere în cărcasă de 67-79%; seul 2-14%; oasele 15-17%; raportul carne-oase 3,9-4,6:1 si carne grăsime 5-5,9:1. Ponderea cărnii de calitatea I este de circa 35% din cărcasă şi de 52% din carne iar suprafaţa ochiului de muşchi de 52-60 cm².

Carnea conţine 23% apă, 19,9% proteine, 1,7% grăsime, 0,4% extractive neazotate şi 1,03 % cenuşă.

‹ adv ›

Principalele componente ale cărnii au următoarea pondere din substanţa uscată: proteine 87%, grăsime 8% şi cenuşă 5%.

Însuşirile tehnologice şi organoleptice sunt favorabile .

Efectul economic în procesul de îngrăşare este generat de potenţialul genetic al rasei privind aptitudinile pentru producţia de carne şi tehnologiile de furajare existente.

Rasa Brună se pretează la o gamă largă de sisteme de exploatare. În producţia de carne se pretează bine la sistemul de îngrăşare intensivă, cele mai bune rezultate obţinându-se în cazul îngrăşării intensive cu valorificare la 14 luni, fiind o rasă mai precoce pentru carne.

Realizează greutatea de 420 kg, având un spor de peste 1000 g/zi şi un consum de hrană de cca 7 UN/kg spor. În acest caz se pot obţine greutăţi ale carcasei de 240 kg, iar ponderea cărnii de cca 70%.

Dar această rasă se comportă bine şi în celelalte sisteme de îngrăşare. Datorită condiţiilor specifice din nordul ţării, respectiv suprafeţele mari de pajişti, îngrăşarea tineretului taurin în zonă se poate face cu rezultate foarte bune în sistemele semiextensiv şi extensiv, în care furajarea se face pe baza de nutreţuri de volum, adaosul de concentrate fiind foarte mic. În felul acesta costurile de producţie sunt reduse şi se valorifică în mod eficient furajele existente în zonă.

În situaţia în care se pretează pentru mecanizare, înfiinţarea păşunilor cultivate pe terenurile situate în zona submontană se recomandă deoarece îmbunătăţeşte compoziţia floristică şi chimică a producţiei de masă verde de pe păşuni, aceasta are o valoare nutritivă mai bună şi se consumă cu mai mulăa plăcere.

Sursa: Gazetagricultura.ro

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›