Găinile Lakenvelder sunt o raritate în ziua de azi. Rasa a fost creată la hotarul Germaniei cu Olanda, a fost populară cândva în rândul crescătorilor.
Lakenvelder a fost dezvoltată drept rasă de carne-ouă, dar popularitatea sa a crescut datorită aspectului fizic deosebit.
Odată cu apariția raselor industriale de găini, care depășeau cu mult nivelul de productivitate, cererea de găini Lakenvelder în rândul producătorilor mari a scăzut drastic.
În ziua de azi, doar câteva ferme mari mai sunt interesate de creșterea rasei pentru păstrarea caracterelor genetice.
În ceea ce privește crescătorii individuali, este un cerc vicios, unde rasa este greu de dobândit, motiv pentru care se întâlnește foarte rar, de aceea nu se prea găsește în vânzare.
Aflați în acest articol detalii despre:
- Istoria rasei Lakenvelder;
- Descrierea rasei Lakenvelder;
- Productivitatea găinilor Lakenvelder;
- Condiții de întreținere a găinilor Lakenvelder;
- Alimentația găinilor Lakenvelder;
- Avantajele rasei Lakenvelder;
- Dezavantajele găinilor Lakenvelder.
Istoria rasei Lakenvelder
Găinile Lakenvelder își au originea în sudul Olandei, la hotar cu Germania.
Deși sunt careva neclarități în istoria rasei, se consideră că primele mențiuni despre găinile Lakenvelder vin din anul 1727. În anul 1835, rasa pentru prima dată apare în industria avicolă.
Către 1860 Lakenvelder este recunoscută în Germania. După care, în 1902 apar pentru prima dată în Anglia. Cât ține de Statele Unite, deși pasărea a fost introdusă în țară în anul 1900, aceasta a fost recunoscută oficial și introdusă în standardele American Poultry Association abia în 1939.
De-a lungul timpului, a fost efectuată o selecție și o perfecționare continuă a rasei pentru a îmbunătăți caracterele productive.
În secolul XX, rasa a suferit o perioadă de declin din cauza schimbării preferințelor consumatorilor, dar și pentru că au început a apărea rase industriale performante.
Cu toate acestea, au fost depuse eforturi de conservare și rasa a fost păstrată, deși a scăzut semnificativ numărul de crescători ai acesteia.
Astăzi, rasa Lakenvelder este apreciată în cercuri restrânse de crescători pentru aspectul deosebit, producția decentă de ouă și carnea dietetică. Se consideră rasă decorativă și se regăsește în multe părți ale lumii, inclusiv în Europa și Statele Unite.
Descrierea rasei Lakenvelder
- Caracteristica distinctivă este penajul deosebit, unde capul și gâtul sunt de culoare neagră pură, la fel și coada. Spatele la cocoși cuprinde pene negre pe fundal alb, în timp ce găinile au spatele alb curat.
- Gâtul este lung și subțire. Corpul este alungit, poziționat orizontal, cu spatele lung și drept.
- Aripile sunt lungi, ușor lăsate în jos. Pieptul este proemintent.
- Coada este stufoasă, poziționată sub un unghi de 60o. Penele sunt lungi și curbate.
- Picioarele sunt de dimensiuni medii, fără penaj de acoperire, de culoare gri-închisă.
- Capul este mic, cu creasta mare, erectă. Atât creasta, cât și bărbițele la cocoși trebuie să fie mari, de culoare roșie aprinsă. Dimensiunile acestora sunt un indice bun al masculului ca reproducător. Urechile sunt albe.
- Ochii sunt de culoare roșie închisă, ciocul gri închis, asemănător picioarelor.
- Temperamentul este activ. Păsările sunt agere, curioase, uneori fricoase.
Productivitatea găinilor Lakenvelder
- Lakenvelder face parte din rasele mici pentru producția de ouă. În același timp, este crescut ca rasă decorativă.
- De asemenea, Lakenvelder este apreciat pentru producția de carne, cu calități dietetice.
- Producția de ouă – 160-190 pe an;
- Greutatea medie a ouălor – 50 g. Coaja este de culoare albă de porțelan.
- Producția de ouă se întrerupe pe durata năpârlirii, care durează până la 2 luni.
- Greutatea corporală: 1,5 – 2,1 kg la găini și 1,7 – 2,5 kg la cocoși.
- Viteza de creștere este redusă: greutatea păsării adulte este atinsă abia după vârsta de 9 luni.
- Maturitatea sexuală și vârsta începerii ouatului – 8 luni.
- Perioada productivă – 3-4 ani, speranța de viață – 7 ani.
- Instinctul de clocit este foarte slab.
Citește și despre Rasa de găini Wyandotte – caracteristici și întreținere.
Condiții de întreținere a găinilor Lakenvelder
Rasa se consideră rezistentă la condițiile de mediu, în special la temperaturile joase și umiditatea aerului crescută, datorită penajului dens.
În schimb, aceste păsări sunt mai sensibile la temperaturile ridicate. Din același motiv, nu se recomandă întreținerea lor în cotețe strâmte sau suprapopulate.
Se recomandă adăpostirea găinilor Lakenvelder în cotețe cu spațiu extins de plimbare. Așa cum rasa are abilitatea de a zbura, țarcul se va dota cu un gard suficient de înalt sau se va acoperi cu plasă.
Lakenvelder este o pasăre activă și are nevoie de suprafață suficientă. Pentru o găină se recomandă nu mai puțin de un metru pătrat de adăpost sau zonă de plimbare. În caz contrar, ele pot suferi de stres, care duce la îmbolnăviri și pierderea penajului.
Se va acorda atenție deosebită paraziților externi. Așa cum penajul și puful rasei sunt foarte bogate, deseori aceasta suferă de păduchii malofagi (care consumă penele).
În afară de produsele comerciale pentru profilaxie, se poate amenaja o baie de nisip și cenușă în raport 1:2, care se va schimba săptămânal.
Alimentația găinilor Lakenvelder
Rația Lakenvelderilor, mai mult decât a altor rase, necesită să fie echilibrată. În acest scop, se insistă pe utilizarea combifurajelor, care vor conține toate elementele nutritive necesare pentru o creștere și dezvoltare sănătoasă, dar și pentru producție pe măsura așteptărilor.
Dacă, totuși, crescătorul va opta pentru pregătirea hranei de sine stătător, în rație se vor include neapărat cerealele, boboasele, legume și verdeață, produse din pește. Rol important are șrotul de floarea-soarelui. Suplimentar se vor adăuga cretă sau coajă de ou mărunțită, făină de pește.
Pentru un consum rațional de furaje, proces care este în corelație cu sănătatea tractului digestiv, se recomandă alimentarea găinilor la una și aceeași oră.
Starea penajului se consideră influențată de adaosul în rație a unui volum suficient de verdeață în perioada caldă a anului și a făinurilor de iarbă în perioada rece.
Totuși, cea mai bună soluție pentru suplinirea necesarului de vitamine și minerale sunt adaosurile comerciale sau premixurile, unde raportul elementelor este calculat în funcție de necesitățile fiziologice ale animalului.
Insuficiența unuia sau a mai multor elemente nutritive în rația găinilor Lakanvelder duce la scăderea producției de ouă și a vitezei de acumulare în greutate.
Avantajele rasei Lakenvelder
- Exterior atractiv;
- Temperament activ;
- Rezistență înaltă la temperaturi reci;
- Imunitate bună la boli.
Dezavantajele găinilor Lakenvelder
- Dificultate în reproducerea rasei: indivizii cu caractere de rasă pură se obțin mai greu;
- Viteză redusă de creștere;
- Sensibile la temperaturi înalte;
- Necesită spațiu suplimentar pentru plimbare din cauza temperamentului activ;
- Instinctul de clocire este slab dezvoltat.
V-ar putea plăcea și articolul Găinile Australorp – poze, descriere, norme de întreținere.
Comentarii