‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 25 decembrie, 2024
5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleReacția solului (pH-ul) potrivită pentru speciile de legume

Reacția solului (pH-ul) potrivită pentru speciile de legume

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Legumele, la fel ca și alte culturi, cresc cel mai bine atunci când pH-ul solului este optim pentru speciile cultivate.

Ce este pH-ul solului

În literatura de specialitate, pH-ul (numit potenţialul de hidrogen) se definește ca logaritmul concentraţiei ionilor de hidrogen dintr-o soluţie de sol, indicând caracterul acid sau bazic al acesteia.

Altfel vorbind, pH-ul exprimă cantitativ aciditatea (sau bazicitatea) soluţiei solului, pe baza concentraţiei ionilor numiţi hidroniu. pH-ul solului se măsoară pe o scară de la 0 la 14.

‹ adv ›

Este important ca condiţiile de creștere a sistemului radicular și în general al plantei să se potrivească cu pH-ul solului, în caz contrar, plantele vor suferi și va fi nevoie de măsuri de corectare a pH-ului solului la nevoile plantelor cultivate.

Majoritatea plantelor cresc la un pH cuprins între 4,5 și 8,0. Un pH al solului de 5,0 are un conţinut ridicat de acid. Un pH al solului de 7,5 are un conţinut ridicat de alcaline. Un pH al solului de 7,0 este neutru.

Testarea pH-ului solului este destul de important la selectarea terenurilor pentru cultivarea legumelor.

‹ adv ›

pH-ul solului este important, deoarece aciditatea sau alcalinitatea solului determină ce nutrienţi ai plantelor sunt disponibili pentru rădăcinile acestora.

Macronutrienţii din sol – elemente precum azotul, fosforul și potasiul – devin disponibile plantelor atunci când se dizolvă în apă sau în umezeala solului.

Astfel, azotul se asimilează la pH 6,0– 8,5, fosforul la un pH 6,5–8,0, iar potasiul – la un pH > 6,0.

‹ adv ›

Citește și despre Plantarea, creșterea și îngrijirea ardeiului.

Alte elemente se asimilează la următoarele pH-uri ale solului:

  • Sulf (S) pH > 6;
  • Calciu (Ca) și magneziu (Mg) pH 6,5–8,5;
  • Fier (Fe) pH < 6,5;
  • Mangan (Mn) pH 4,5–6,5;
  • Bor (B), cupru (Cu) și zinc (Zn) pH 5,0–7,0.

Majoritatea nutrienţilor plantelor nu se vor dizolva atunci când solul este fie prea acid, fie prea alcalin.

Cunoașterea pH-ului solului sau a substraturilor nutritive permite selectarea și gruparea plantelor după necesităţile lor de pH.

Se va asigura cultivarea de culturi combinate și succesive de culturi legumicole cu necesităţi similare de pH, toleranţe de temperaturi și nevoi nutriţionale similare.

pH-ul potrivit pentru legume

pH-ul optim pentru majoritatea legumelor este situat între 6,3–7,4, unele specimene de legume tolerează mai bine un pH mai acid sau mai alcalin.

Varza, conopida, broccoli, fasolea, ceapa și usturoiul se dezvoltă favorabil pe soluri mai alcaline cu pH 6,5–8,0, cartofii, tomatele, ardeii, pepenii și dovleceii se comportă bine la un sol mai acid cu pH 5,5–7,0.

Morcovul și pătrunjelul preferă un pH între 6,0–8,0, sfecla roșie pH 6,0–7,4, vinetele, spanacul, măcrișul – un pH 5,5–6,5.

pH-ul optim al soluţiei solului pentru cultivarea legumelor

Bibliografie: Bunele practici în legumicultură în contextul schimbărilor climaterice; Autori: Tatiana NOVAC, doctor în știinţe agricole. Anatolie FALA, doctor în știinţe biologice. Asea TIMUŞ, doctor în știinţe agricole. Vladimir CONOVALI, doctor în știinţe agricole. Eugeniu ŢURCAN, magistru în agricultură.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›