‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 24 decembrie, 2024
5.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriProducția de miere - de două ori mai mică decât în 2021, iar prețurile...

Producția de miere – de două ori mai mică decât în 2021, iar prețurile au scăzut cu 20%

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Recolta de mierie ar putea fi de două ori mai mică în acest an față de anul trecut din cauza secetei, iar prețurile de achiziție sunt și ele mai mici. În aceste condiții, exporturile de miere stagnează, scrie Anticorupție.

„Nu e chiar bine în acest an. Dacă am avut o recoltă relativ bună a mierii de salcâm, din cauza secetei, nu a fost strânsă deloc mierea de tei, iar cantitatea celei de floarea-soarelui va fi și ea mult mai mică decât anul trecut”, a spus Ion Maxim, președintele ANARM.

El estimează că în acest an, în cel mai bun caz, va fi exportată o cantitate de 2.000 de tone de miere față de 3.700 de tone cât a fost anul trecut. Însă, deocamdată, apicultorii nu se grăbesc să își vândă mierea procesatorilor și exportatorilor din cauza prețurilor mici de achiziție.

Potrivit lui Ion Maxim, dacă în 2021 un kilogram de miere de salcâm era cumpărat de exportatori cu peste 100 de lei, acum prețul de achiziție este de 80 de lei.

‹ adv ›

În ceea ce privește mierea de floarea-soarelui, care se recoltează în prezent, exportatorii nu vor să plătească pentru ea prețul de anul trecut de 45-47 lei per kilogram, iar apicultorii nu vor să vândă la preț mai mic, așteptând prețuri mai bune.

Președintele ANARM a explicat că, în aceste condiții, doar unul dintre cei 12 exportatori – membri ai asociației, are contracte ferme de export.

Această situație s-a creat din cauza conjuncturii defavorabile de pe piața europeană unde există ofertă mai mare din țările mari producătorare de miere, care dictează prețul pe piață, cum ar fi cele din America Latină, China sau Ucraina. 

„În pofida războiului, Ucraina exportă masiv miere pe piața europeană la un preț mai mic decât își pot permite apicultorii noștri. Și asta din cauza că la ei există producători mari, care au stupine extinse, produc la scară industrială și pot să-și optimizeze costurile. În același timp, în Republica Moldova sunt înregistrați circa 7.000 de apicultori. Majoritatea covârșitoare au stupine mai mici de 50 sau chiar 30 de familii”, a precizat Ion Maxim.

‹ adv ›

Mierea de floarea-soarelui este achiziționată în Ucraina cu 35-40 de lei kilogramul și este cumpărată de procesatorii europeni cu 2,6 euro kilogramul (circa 51 de lei).

Președintele ANARM afirmă că, albinarii moldoveni nu-și pot permite prețuri atât de mici, mai ales că s-au scumpit toate consumabilele și materialele utilizate la întreținerea stupinelor și colectarea mierii.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›