‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 18 aprilie, 2024
8.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriRecolta de porumb din acest an – redusă cu peste 70 %. Securitatea alimentară...

Recolta de porumb din acest an – redusă cu peste 70 %. Securitatea alimentară – pe umerii importului

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

După ce recoltă de grâu în acest an a fost redusă substanțial și roada estimată la porumb dă semne certe de îngrijorare. Condițiile climaterice nefavorabile determină specialiștii să vină cu prognoze dramatice. Astfel, potrivit lui Vasile Șarban, Șef Direcție Politici de producție, procesare și reglementare a calității produselor de origine vegetală din cadrul MADRM, recolta de porumb din acest an va fi mai mică cu peste 70%.

„Diminuarea recoltei de porumb este una drastică, comparativ cu anul trecut. Dacă avem înființată o suprafață de 545,3 mii hectare, acestea sunt date statistice, în baza declarațiilor producătorilor agricoli, se va obține în jur de 600 mii tone de porumb. Vorbim aici doar de raioanele de nord. Comparativ cu anul trecut, când aveam o recoltă globală de 2 milioane 179 mii tone, ceea ce procentual înseamnă o diminuare cu 72 %”.

Situația respectivă ridică semne de întrebare asupra soluțiilor care necesită a fi găsite pentru asigurarea securității alimentare. Potrivit lui Șarban, o parte din necesarul de porumb va fi acoperit de rezervele rămase de anul trecut, iar diferența va fi importată.

„Mai avem rezerve de anul trecut. Nu pot spune exact ce cantități erau, dar acestea sunt semnificative. La fel, anul trecut export masiv de porumb nu s-a făcut, deoarece și România a avut un record la producția de porumb. Actualmente, se importă destul de mult porumb din România și zonele mai apropiate de Republica Moldova. La preț, comparativ cu piața internă, avem un preț mai mic. Securitatea alimentară a țării va fi asigurată, deoarece necesarul de porumb de care avem nevoie este de 1 milion 350 de mii de tone. Astfel, cele 600 de mii de tone preconizate în acest an, plus rezervele pe care le mai avem și plus importul care s-a făcut în ultimul timp, ar însemna că securitatea alimentară va fi satisfăcută”.

Moldova fiind considerată a fi o țară agrară, nu-i stă deloc bine să importe producție agricolă. Odată ce acest lucru va avea loc, acest fapt înseamnă că importul va prevala asupra exportului sau, cu alte cuvinte, vom fi nevoiți să scoatem mai mulți bani din țară și vom fi incapabili să obținem valoare adăugată din propria producție, susține Șarban.

„Posibilitatea de a importa cereale din alte regiuni, schimbă balanța de import/ export. Moldova, fiind o țară agrară, are de suferit dacă importă producție agricolă pe care o putem produce la noi în țară. Situația respectivă are loc nu din vina producătorului, ci a secetei. Acest fapt, pentru economie, este un lucru foarte și foarte negativ”.

Potrivit MADRM, prețul de comercializare a porumbului, la etapa actuală, este de circa 6 lei per kilogram, inclusiv TVA.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›