Rezervele de grâu din Rusia vor crește în următoarea perioadă până la un nivel maxim, cel puțin, vor fi mai mari decât au fost în perioada sovietică. Acest lucru nu permite o prognozare a majorării prețurilor pentru producătorii europeni și îi lipsește de o ultimă speranță de a fi competitivi, în următoarele luni, cu cerealele din regiunea Mării Negre, scrie agroxxi.ru citând Bloomberg.
Chiar dacă Rusia a avut exporturi record de cereale în ultimul sezon, rezervele sale sunt prognozate la aproape 50% și reprezintă circa 20,6 milioane tone, ceea ce înseamnă o cantitate catastrofală pentru europeni.
În primul rând, acest fapt va complica poziția Franței, care este cel mai mare exportator din UE și care nu a reușit să își recupereze pozițiile pe piața mondială, chiar și după ce prețurile grâului rusesc au crescut de aproape trei ori, ajungând la prețul de 208 $/tonă, ceea ce reprezintă cu 4 $ mai scump decât grâul francez. Rezervele mari din Rusia pot stagna prețurile pe piața mondială în următoarele luni.
„Rezervele mari și rubla ieftină garantează că Rusia va rămâne competitivă în comparație cu exporturile europene din acest sezon”, a declarat directorul general al SOVECON, Andrei Sizov.
Agricultorii din UE depun efort ca să poată concura cu fluxul de exporturi ieftine din Rusia către piețele mondiale. Chiar și așa, exporturile lor au scăzut cu mai mult de 20% față de anul precedent, iar consolidarea monedei euro față de dolar a înrăutățit și mai mult competitivitatea agricultorilor europeni.
Acest lucru se vede în mod clar după livrările de export către Egipt, care împreună cu Indonezia este cel mai mare cumpărător de grâu din lume. În acest an, în cadrul achizițiilor de stat, au fost vândute doar 60.000 de tone de grâu francez. În timp ce grâul rusesc a reprezentat 79% din vânzări.
Institutul de Cercetări al Pieței Agricole din Moscova, în săptămâna curentă, a mărit prognoza pentru exportul rusesc din sezonul curent. În același timp, Departamentul de evaluare a culturilor FranceAgriMer a redus estimarea exportului pentru Franța, iar Strategie Grains a făcut același lucru pentru UE.
„Dacă prețurile din Rusia vor scădea din nou, iar noi vom pierde competitivitatea pe piețele din Maroc și Africa de Vest, atunci sezonul actual al FranceAgriMer va fi foarte dificil. Este binevenită scăderea prețurilor pentru grâul francez, în comparație cu cel rusesc, dar chiar și așa oricum avem nevoie de un avantaj de 3 sau 4 dolari/tonă mai mult pentru a obține o cotă mai mare de piață „, a declarat Alexander Boy, analist la Agritel din Paris.
Amintim că Rusia ar urma să vândă în acest sezon peste hotare aproximativ 36,6 milioane de tone de grâu, fiind cea mai mare cantitate exportată de o ţară în ultimul sfert de secol.
Comentarii