‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 4 noiembrie, 2024
9.4 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleRecoltarea cerealelor - recomandări pentru campania 2021

Recoltarea cerealelor – recomandări pentru campania 2021

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Recoltarea grâului

Lucrarea cea mai importantă din sezonul acesta este recoltarea grâului. Cheltuielile la aceasta cultură în anul acesta au fost mari, mai ales că toate s-au scumpit (motorina, semințele, îngrășămintele, pesticidele).

Plus la acestea, s-a mai adăugat și seceta din vara și toamna anului trecut, ploile abundente din acest an, care vor micșora recolta de grâu în multe zone ale țării.

Producătorii agricoli speră și la un preț bun, fapt care trebuie să-i mobilizeze la recoltarea grâului la vreme și fără pierderi. Momentul optim pentru recoltare este stabilit în funcție de metoda de recoltare și de destinația recoltei.

‹ adv ›

Recoltarea directă se realizează cu combine autopropulsate pe lanuri cu plante necăzute și cu îmburuienare redusă, când boabele au ajuns la maturitate deplină, iar umiditatea acestora a scăzut la 16%

În multe ferme, în urma ploilor și vânturilor sunt lanuri cu plante căzute. Dacă lanul este căzut într-o singură direcție, recoltarea se face și ea într-o singură direcție, dar în contrasensul de cădere a plantelor.

Loturile semincere se recoltează la umiditatea de 14% și separat pe soiuri, luându-se toate măsurile pentru evitarea impurificării mecanice.

‹ adv ›

Culturile îmburuienate, cele cu coacere neuniforăm și cele căzute se recoltează în două etape. Plantele se taie cu vindroverul la înălțimea de 25 cm față de sol, în faza de coacere  de ceară (în pârgă).

Ele rămân pe miriște până ce boabele ajung la umiditatea de 14% (până la o săptămână), după care se recoltează cu combina, echipă cu ridicători de brazdă. Prin recoltarea divizată, conținutul de gluten umed crește cu 3-4 %.

Recoltarea se face cu pierderi minime dacă reglarea combinei se corectează de două ori pe zi, în funcție de starea lanului.

‹ adv ›

Eliberarea terenului de paie se face concomintent cu recoltatul, în care caz combina este dotată cu dispozitiv de tocare și împrăștiere a paielor pe toată lățimea de lucru.

În acest caz, se face o reducere însemnată de combustibil față de alte sisteme de eliberare de paie.

Cantitatea de paie este egală cu recolta de boabe înmulțit cu coeficentul 0,59 – 0,65, în funcție dacă recolta este mai mare sau mai mică de 4 tone/ha.

Paiele obţinute pot fi utilizate în scopuri energetice, însă ele trebuie utilizate pentru menţinerea fertilităţii solului.

Din practica unor ţări, reiese că 75% din biomasă este tocată nemijlocit ca resturi pe câmpuri sau utilizată în zootehnie, care se întoarce pe câmpuri ca îngrăşământ organic pentru menţinerea suficientă a fertilităţii solului.

Balotarea paielor se face cu diferite tipuri de prese, după care sunt transportate și depozitate în funcție de destinație (celuloză, furaje, compost, brichete pentru încălzit).

De mentionat că aprinderea brazdelor de paie reprezintă o măsură periculoasă pentru mediu și este strict interzisă.

Recoltarea orzului

Orzul se recoltează la începutul coacerii depline, întârzierea recoltării determinând mari pierderi prin ruperea rahisului şi căderea spicelor.

Recoltarea poate să înceapă când umiditatea boabelor scade sub 18%, cu condiţia ca seminţele să se usuce imediat până la umiditatea de 14%.

În acest caz, boabele se expun la soare și se lopătează des pentru a împiedica incingerea. Recoltarea trebuie să asigure reducerea la minim a pierderilor prin treierat, durata maximă fiind de 4-6 zile. 

Recoltarea orzoaicei pentru bere se face când umiditatea boabelor ajunge la 14-15%, cu măsuri de reglare corectă a combinei pentru evitarea pierderilor şi spargerii boabelor.

Orzoaica pentru malţ nu se recoltează la umiditate mai ridicată de 15%. Recoltarea se execută din lan, cu combina.

Spre deosebire de grâu, la orzoaică pentru bere este esenţial ca recoltarea să se facă la maturitate deplină, deoarece producerea unui malţ de calitate necesită un procent  ridicat de boabe germinabile.

Recoltarea secarei

Recoltarea secarei se face cu aproximativ 10-12 zile mai devreme decât a grâului. Lucrarea se execută cu combina, iar în zonele accidentate cu vindroverul, treieratul staționar.

Pentru a obține recolte calitativ superioare, nu trebuie recoltată prea timpuriu, întrucât se obțin boabe zbârcite. Încolțirea secării în snopi nu are loc ca la grâu, repausul seminal fiind mult mai lung.

Raportul între producția de boabe și cea de paie este de 1:3.

Deoarece trecerea de la sfârșitul maturității în pârgă la răscoacere se realizează foarte repede, pentru a evita scuturarea se recomandă ca recoltarea să se facă într-un timp cât mai scurt (maxim 6-7 zile).

Recoltarea ovăzului

Ovăzul se scutură relativ ușor la maturitate, de aceea recoltarea se face când boabele din treimea superioară a paniculului au ajuns la maturitate deplină, iar cele de la bază sunt la sfârșitul coacerii în pârgă.

În această fază de vegetatie, plantele au paniculul galben, însă la baza spiculețelor inferioare se mai observă striuri verzui, iar nodurile paiului au o ușoara nuanță verzuie.

În zonele unde folosirea combinelor nu este posibilă din cauza pantelor, recoltarea se face în două faze. Snopii se lasă 2-3 zile pentru a se usca, și numai apoi se așează în cruci. 

Procentul de boabe variaza între 34 și 40% din recolta totală, iar cantitatea de pleavă poate fi apreciată la 8-12% din producția de boabe.

Pentru evitarea pierderilor prin scuturare, trebuie să se efectueze recoltarea cu combina în orele de dimineață, când plantele sunt încă umede.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›