‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 22 noiembrie, 2024
8.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleRecomandări pentru a exclude pierderile familiilor de albine după încheierea sezonului apicol

Recomandări pentru a exclude pierderile familiilor de albine după încheierea sezonului apicol

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Pentru a exclude riscul de pierdere a familiilor de albine după o vară secetoasă cu puține plante pentru polenizare, și pentru a pregăti albinele pentru iernat, apicultorii trebuie urgent să întreprindă câteva acțiuni la final de sezon apicol.

Astfel, Asociația Națională a Apicultorilor recomandă apicultorilor să aibă grijă de sănătatea familiilor de albine, să asigure familii dezvoltate și să le hrănească corespunzător. Respectând aceste condiții, apicultorii vor putea reduce la minimum pierderile familiilor de albine până în primăvară, când începe noul sezon apicol.

În cadrul unei instruiri organizate de ANARM, cu suportul proiectului USAID Agricultura Performantă în Moldova, apicultorii au fost informați despre calendarul activităților ce urmează să fie întreprinse imediat, dar și pe parcursul lunii septembrie.

„Dacă în perioada de vară o albină trăiește 45 de zile, atunci iarna albinele trebuie să reziste 7-8 luni, de aceea asigurarea familiile sănătoase, bine dezvoltate și hrănite suficient sunt condiții obligatorii” a punctat președintele asociației, Ion Maxim.

‹ adv ›

Astfel, tratarea familiilor de albine de acarianul varroa, mai ales dacă puietul este puțin, reprezintă o condiție obligatorie pentru a asigura sănătatea stupinei.

Un alt aspect important accentuat în cadrul instruirii este hrănirea albinelor, mai ales că în acest an a fost puțin polen, iar albinele ar putea fi slăbite.

„De aceea apicultorii ar trebui să asigure rezerve de miere sau zahăr, îmbunătățit cu ceai din diverse plante, precum mușețel, sunătoare, mentă, coada șoarecelui. Se recomandă pregătirea siropurilor în concentrație de 1:1. Totodată, hrănirea albinelor trebuie să se facă după ora 20:00, pentru a preveni furtișagul, și să se administreze doar cantitatea de sirop pe care familia de albine o poate consuma timp de o noapte”, a mai adăugat Ion Maxim

Totodată, apicultorii trebuie să pregătească fagurii pentru iernare și să aibă grijă de organizarea cuiburilor pentru perioada rece a anului, înlăturând fagurii cu multe celule de trântori, precum  și pe cei vechi. Totodată, acordând atenție fagurilor în care au crescut câteva generații de puiet, însă nu foarte vechi.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›