‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 10 ianuarie, 2025
6.1 C
Chișinău
spot_img
‹ adv ›
HomepageArticoleRecomandările expertului sârb pentru producătorii de fructe moi din Moldova

Recomandările expertului sârb pentru producătorii de fructe moi din Moldova

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

De mai bine de trei ani expertul din Serbia Aleksandar Leposavic vizitează Republica Moldova cu scopul de a oferi consultanță în câmp producătorilor de fructe moi. Problematica esențială pusă în discuție se referă în special la sortiment, protecția contra bolilor și dăunătorilor și fertilizare. 

În anul curent, Aleksandar Leposavic, fiind în vizita de asistență organizată cu suportul proiectului USAID Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova, a constatat o stare satisfăcătoare a culturii căpșunului.

În plantațiile cu o pregătire bună din toamnă și unde a fost respectată tehnologia în primăvară, plantele prezentau o creștere vegetativă viguroasă și înflorire abundentă (caracteristice soiului), pe alocuri cu mici deficiențe fiziologice cauzate de stresul creat de variațiile de temperatură de la începutul perioadei de vegetație.

‹ adv ›

De asemenea, temperaturile scăzute (inclusiv și vântul) prezentau pericol pentru procesul de polenizare, diminuând activitatea albinelor, ceea ce poate influența negativ volumele de producere, dar și calitatea fructelor (rezultând fructe deformate). 

Producătorii consultați în anii precedenți cum să gestioneze bolile de sol (Phytophthora cactorum/fragariae, Colletotrichum fragariae, Fusariun oxysporum f.sp. fragariae, Rhizoctonia solani), care au influențat negativ dezvoltarea plantelor și randamentul acestora, au ajustat tehnologia de producere, atrăgând mai multă atenție calității materialului săditor, calității pregătirii terenului și modelării solului la înființarea culturii de căpșun. 

Expertul sârb afirmă că din cauza solurilor în zonele disponibile pentru cultivarea căpșunului, care, în mare parte, sunt „grele”, se atestă compactarea, crăparea și crustificarea acestuia, menținerea îndelungată a umidității etc.

‹ adv ›

Aceste efecte inhibă dezvoltarea plantelor prin reducerea nivelului de oxigen în sol, neuniformizarea irigării și fertigării și favorizarea dezvoltării bolilor de sol.

În acest context, recomandările pentru evitarea acestor efecte sunt: 

  • utilizarea materialului săditor certificat sănătos și bine dezvoltat, provenit din pepinieră și nu din plantațiile comerciale (care ar putea fi deja infectat);
  • tratamente fitosanitare specializate ale materialului săditor și/sau a plantației proaspăt înființate;
  • respectarea asolamentului;
  • prelucrarea specifică a solului înainte de plantare prin cizelare la cel puțin 35 cm adâncime (după caz) pentru a favoriza drenarea solului și a evita menținerea la suprafață a apei (în special în perioadele ploioase);
  • includerea în sistemul de fertilizare a solului a îngrășămintelor organice (compost, gunoi de grajd);
  • lucrarea cu freza de sol înaintea bilonării și/sau utilizarea unui echipament de bilonat dotat cu freză de sol cu scopul modelării calitative a bilonului pentru asigurarea unei înălțimii corespunzătoare a acestuia de minim 20 cm;
  • monitorizarea strictă a umidității solului prin menținerea acesteia în diapazonul 60-80% din capacitatea pentru apă a solului adoptând o strategie de menținere a acesteia prin irigări scurte și dese;
  • administrarea echilibrată a fertilizanților, scurtarea perioadei de exploatare a plantației până la maxim 2 ani.

Totodată, în cadrul plantațiilor de căpșun vizitate, înființate în teren protejat, au fost observate deficiențe fiziologice create de carența sau excesul anumitor elemente nutritive (N, K, Ca, Fe etc.), Ph ridicat, dar și concentrații mărite de săruri în apa folosită la irigare și fertigare.

‹ adv ›

Alexandr Liposavic le recomandă producătorilor echipamente de monitorizare și control a acestor factori, dar și studierea  nutriției plantelor.

Totodată, controlul factorilor abiotici (temperatura, umiditatea, lumina) în cadrul spațiilor protejate este altă dificultate întâlnită în managementul acestor tipuri de plantații.

Aceste necesități pot fi suplinite de către producători prin accesarea materialelor de specialitate profesioniste, participarea la seminare teoretice și practice organizate de AO Pomușoarele Moldovei sau alte organizații de consultanță locale sau internaționale, inclusiv în spațiul on-line, înscrierea în programele de consultanță în teren oferite de către experți internaționali finanțate de către USAID/RCRA.

În anul curent, expertul Alexandr Leposavic a vizitat și câțiva cultivatori de coacăz negru destinat atât consumului curent, cât și congelării (adaptat pentru recoltarea mecanizată).

În mare parte, expertul a constatat o dezvoltare întârziată a plantelor, care poate fi cauzată de dezvoltarea dificilă a sistemului radicular provocată de specificului soiului și solului.

Astfel, s-a recomandat necesitatea adaptării tehnologiei pentru a optimiza parametrii de creștere și fructificare, vorbind în special de tehnici mecanizate de aerisire a solului în apropierea zonei radiculare și fertilizare.

Un alt aspect important menționat de expert a fost atenția sporită a producătorilor față de starea fitosanitară a materialului săditor, care de regulă este de import, chiar dacă provine de la o pepinieră cunoscută.

În vederea soluționării provocărilor depistate, Proiectul Competitivitate și Reziliență Rurală va continua programul de consultanță prin implicarea experților internaționali (Aleksandar Leposavic, Jeremy Darby, etc.) în oferirea expertizei nemijlocit în plantațiile producătorilor, dar și în regim online.

Consultanța poate fi solicitată la adresa de email: [email protected] sau la numărul de telefon +37368200373. 

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›