‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 22 noiembrie, 2024
8.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleRecomandările unui expert sârb la cultivarea zmeurului în Moldova

Recomandările unui expert sârb la cultivarea zmeurului în Moldova

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Fermierii moldoveni sunt tot mai interesați de cultura de zmeur. Expertul sârb Aleksandar Leposavic afirmă că agricultorii din Moldova pot obține o producție înaltă de calitate superioară și sigură, livrată pentru o perioadă cât mai îndelungată în an pe piața locală, dar și pentru a penetra piețele de export cu fructe proaspete sau procesate (în special congelate), doar că ei au nevoie de cunoștințe și abilități specifice de cultivare a zmeurului.

În ultimii ani, se observă o tendință de extindere a plantațiilor de zmeur atât cu soiuri sezoniere cu destinație locală, dar și export, în stare proaspătă și congelată, precum și cu soiuri remontante care au menirea, în special, să asigure piața locală timp îndelungat, în afara sezonului, când cererea este înaltă pentru aceste fructe.

În cadrul vizitei recente de asistență, organizată cu suportul proiectului USAID Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova, Alexandr Leposavic a concluzionat că nivelul tehnologiei utilizate de fermieri variază, dar este de apreciat adoptarea sistemelor de producere moderne a zmeurului în cazul plantațiilor noi (fig.1, 2, 3, 4), ceea ce confirmă investiții considerabile în sectorul de fructe moi.

‹ adv ›

Totodată, investițiile în tehnologiile avansate de producere generează necesități de noi investiții în infrastructura post-recoltă (fig. 5) și procesare (fig. 6, 7) a fructelor, pentru a asigura păstrarea calității native și/sau valorii nutritive a acestora.

Aceste tendințe sunt observate, într-o măsură mai mică, și în cazul producerii murelor.

Pe parcursul vizitării mai multor producători de zmeur și mur din diferite regiuni ale țării, au fost identificate un șir de dificultăți întâlnite de producători, care se referă la modul corect de conducere și palisare a plantelor, de protecție contra bolilor și dăunătorilor, de fertilizare a plantațiilor.

‹ adv ›

Insuficiența de expertiză în aceste domenii este tot mai evidentă mai ales urmare a radierii produselor de uz fitosanitar din Registrul de Stat și gradul insuficient de înregistrare a acestora pentru culturile arbuștilor fructiferi și căpșunului.

Situația creată determină necesitatea adoptării strategiei de protecție integrată a culturilor, care presupune combaterea organismelor dăunătoare prin metode prietenoase mediului. 

Totodată, urmare a vizitelor s-a observat că producătorii de zmeură și mure vizitați în anii precedenți de către expertul din Serbia, datorită faptului că au urmat recomandările acestuia, au rezultate bune, cum ar fi:

‹ adv ›
  • stare fitosanitară mult mai bună a plantelor grație ajustării schemelor de protecție cu un focus sporit pe perioada post-recoltă, care este esențială în pregătirea potențialului productiv pentru următorul sezon; 
  • dezvoltare optimă a ramurilor de rod din anul curent, datorită modului eficient de selectare a lăstarilor de rod în perioada precedentă de vegetație, și raționalizării modului de nutriție a plantelor;
  • acoperire mult mai bună a zonelor lipsă în plantații urmare a procedeelor tehnice de stimulare a apariției lăstarilor de înlocuire din muguri adventivi pe rădăcini noi și nu din rizomul plantei mamă. 

Toate aceste îmbunătățiri tehnologice permit reântinerirea permanentă a plantelor, astfel extinzând perioada de exploatație a plantației.

Potrivit expertului sârb, unul dintre elemente definitorii ale unei plantații de zmeur și mur de succes este sortimentul divers, care trebui să fie luat în considerare de producătorii interesați de aceste culturi.

Alegerea corectă a soiului, în raport cu destinația aleasă pentru fructe și condițiile pedo-climatice a zonei de producere, permite adaptarea tehnologiei de cultivare și post-recolta pentru a valorifica la maxim potențialul soiului și a pieței, inclusiv cu recuperarea investiției în cel mai scurt timp.

Din păcate, la moment, întâlnim în sector un important factor limitativ, cum este lipsa materialului săditor local de categoria „Certificat”, care, așa cum menționează expertul, va permite fermierilor să observe comportamentul plantelor în condițiile pedo-climatice ale Republicii Moldova și le va crește nivelul de siguranță a investițiilor efectuate.

Astăzi, accesul către cel mai calitativ material de plantare a sortimentului performant de zmeur și mur este asigurat doar din import. 

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›