Cum să producem alimente sigure prin metode prietenoase mediului și să eficientizăm capacitățile de producție contribuind la combaterea schimbărilor climatice? Cum să avem o productivitate mult mai înaltă a întreprinderii? O soluție la aceste probleme este oferită de tehnologiile și inovațiile digitale, care sunt utilizate de fermieri din întreaga lume.
Însă, probabil, nu o dată v-ați pus întrebarea: Cât de pregătiți pentru toate acestea sunt fermierii de la noi din țară? Ne-am pus-o și noi, iar pentru a obține un răspuns corect am reunit principalii actori – generatorii și potențialii integratori ai tehnologiilor digitale în agricultură într-un singur loc:
AgTech – primul eveniment din Republica Moldova dedicat Digitalizării Agriculturii, organizat de Agrobiznes!
Peste o sută de participanți: cei mai buni speakeri – experți în domeniu, fermieri, reprezentanți ai companiilor cu renume, dar și tineri au participat la primul eveniment din Republica Moldova dedicat Digitalizării Agriculturii.
„Organizând acest eveniment împreună cu partenerii noștri, ne-am propus să prezentăm avantajele digitalizării agriculturii și ce eforturi reale necesită implementarea. Tehnologiile digitale sunt viitorul agriculturii, iar încercările de a le ignora stagnează dezvoltarea sectorului. Avem exemple de succes la acest capitol – fermieri din Republica Moldova care au automizat activitatea întreprinderii, au îmbunătățit randamentul culturilor, optimizat factorii de producție, redus necesitatea în brațe de muncă, astfel crescând esențial profitabilitatea. Ne bucurăm de succesul evenimentului, inclusiv de faptul că numărul participanților a fost dublu față de cel planificat inițial, iar numărul persoanelor ce și-au dorit să participe la eveniment a fost de peste 3 ori mai mare. Aceste rezultate confirmă – digitalizarea este viitorul agriculturii din Republica Moldova”, a spus Sergiu Jaman, fondatorul Agrobiznes.
Digitalizarea – O nouă etapă în evoluţia agriculturii
Internetul obiectelor (IoT), robotica, inteligența artificială și volumele mari de date demult nu mai țin de viitor, ci sunt aplicate de fermieri din întreaga lume și contribuie esențial la eficientizarea proceselor.
8% din fermierii din SUA prelucrează 65% din pământul arabil, iar în Europa 5% din fermieri prelucrează mai mult de jumătate din terenuri. Acest lucru le reușește doar datorită automatizării.
Pentru unii fermieri din Republica Moldova utilizarea tehnologiilor digitale a devenit o activitate de rutină, pentru alții pare a fi ceva rupt din viitor. Evenimentul AgTech – Digitalizarea agriculturii în Moldova a reunit cele mai bune companii din țară ce furnizează aceste tehnologii și fermieri ce le implementează cu succes.
Ce oferă digitalizarea agriculturii?
Măsurarea de la distanță a stării solului, o mai bună gestionare a apei, monitorizarea culturilor și a întregii ferme sunt posibile doar având la îndemână tehnologii digitale precum telefoane inteligente, tablete, senzori pe teren, drone și sateliți.
Pe lângă toate acestea, digitalizarea poate îmbunătăți condițiile de lucru pentru fermieri și reduce impactul negativ al agriculturii asupra mediului. Totodată, fluxurile de date agricole îmbunătățite pe întreg lanțul agroalimentar generează foarte multe avantaje pentru cei implicați, inclusiv pentru fermieri și pentru părțile interesate din sectorul distribuției și al comerțului cu amănuntul.
Evenimentul a fost organizat de Agrobiznes, cu susținerea USAID, Swiss Cooperation in Moldova, Fondul European pentru Europa de Sud-Est, Donau Soja, Livada Moldovei, Oficiul Național al Viei și Vinului. „AgTech: Digitalizarea agriculturii în Moldova” s-a desfășurat în parteneriat cu Studioul Sistemelor Agricole (SAS), Vadalex Agro, Bayer, Elitagrotehnologie, Corteva, Adama, Metos, Mikro Kapital.
Comentarii