Producătorii agricoli interesați de accesarea granturilor oferite în cadrul Proiectului MAC-P au posibilitatea să afle informații utile chiar de la reprezentanții proiectului vizitând standul MAC-P la CIE Moldexpo, unde în perioada 17-20 octombrie se desfășoară expoziţia Farmer & Moldagrotech autumn.
Maxim Pocaznoi, consultant în cadrul MAC-P ne-a oferit câteva detalii despre proiect şi care sunt criteriile de finanţare.
„Proiectul a demarat în anul 2012 şi este finanţat din resursele Băncii Mondiale. Componenta “Sporirea potenţialului de acces la pieţe” a Proiectului este destinată grupurilor de producători, adică asociaţiilor de minim 5 producători ce cooperează şi au solicitat suport. Pe lângă asistenţa consultativă, sunt oferite şi granturi nerambursabile pentru dezvoltarea ciclului postrecoltă. Producătorii agricoli pot beneficia de suport pentru construcţia depozitelor frigorifice, procurarea liniilor de sortare, ambalare, producere a lăzilor de carton, stivuitoarelor şi altele. La moment, proiectul este în plină desfăşurare şi s-a extins şi pentru sectorul zootehnic, si anume pentru prelucrarea mierii de albini şi laptelui. Pentru a beneficia de grant, grupul de producători ce depune cererea trebuie să dispună de resurse financiare proprii, deoarece finanţarea se realizează în raport de unu la unu, valoarea maxima a grantului fiind de 350 de mii de dolari per grup. Sunt finanţate doar grupurile de producători ce produc un produs omogen şi au nevoie de finanţare pentru păstarea, ambalarea şi realizarea produsului. Aşteptăm toţi producătorii ce doresc să afle mai multe despre condiţiile proiectului să vină la expoziţie sau să acceseze site-ul nostru”, a spus Maxim Pocaznoi.
Victor Mereacre este unul dintre beneficiarii de grant în cadrul proiectului MAC-P, cu care am avut ocazia să discutăm la expoziție. Ne-a spus că suportul acordat cooperativei a stimulat membrii să se dezvolte şi să atinga noi performanţe, iar frigiderele şi linia de ambalare le oferă noi oportunităţi şi pieţe de desfacere.
„După ce am făcut o vizită de lucru în Italia, am înţeles că este mult mai eficientă asocierea cu alţi producători şi înfiinţarea unei cooperative. Astfel, ne-am unit şi noi, 7 producători de viţă de vie din satul Costeşti, Ialoveni. Proiectul MAC-P ne-a oferit finanţare nerambursabilă în raport de 50% pentru construcţia unui frigider comun. Datorită cooperării, am putut angaja un specialist în domeniu ce a creat un plan de realizare a tratamentelor la viţa de vie. Cooperarea ne permite împărtăşirea experienţei între producători şi obţinerea unei recolte bogate şi calitative. Proiectul MAC-P a oferit suport şi pentru casa de ambalare, astfel putem exporta produsul nostru. Datorită asocierii suntem deja o companie mai mare şi putem păstra o perioadă mai îndelungată de timp strugurii”, a adăugat producătorul.
Maria Gurschi, membră a cooperativei COM-FRUCTFREȘ din satul Sălcuţa, raionul Căuşeni, este mulţumită de recoltele obţinute în acest an şi spune că succesul a fost atins în mare parte datorită suportului acordat de MAC-P.
„Cooperativa COM-FRUCTFREŞ a fost înfiinţată în 2014, suntem 6 membri din 4 sate: Taraclia, Sălcuţa, Ucrainca şi Tocuz. Este mai uşor de activat în cadrul unei cooperative, deoarece astfel comunicăm şi soluţionăm mai uşor problemele pe care le avem. Împreună producem struguri Moldova, Codreanca, Suruceni, Victoria, mere Idared şi Simirenko şi prune Stanley. În total pe cooperativă avem 53 de hectare. Datorită proiectului MAC-P am putut finisa construcţia unui frigider de 500 de tone, beneficiind de 3,7 milioane de lei în 2015. Astfel, gestionarea postrecoltare este mai uşoară şi putem comercializa produsul când acesta are un preţ mai bun. Anul acesta, din cauza condiţiilor meteo nefaste am fi putut înregistra pierderi mari, însă datorită frigiderului am putut recolta şi păstra roada fără pierderi semnificative”, a explicat producătoarea.
Reprezentanţii MAC-P vor fi prezenţi la expoziţie în perioada 17-20 octombrie curent. Până în prezent proiectul a oferit granturi pentru 34 de cooperative situate în diverse regiuni ale Republicii Moldova.
MAC-P are drept obiectiv sporirea competitivității sectorului agroalimentar al țării prin susținerea modernizării sistemului de management al siguranței alimentelor; facilitarea accesului producătorilor agricoli la piețe și integrarea practicilor agricole de mediu și a celor de management durabil al terenurilor.
Comentarii