Recolta de struguri din anul 2020 va avea de suferit din cauza condițiilor meteo din ultimii 2-3 ani. Fenomenele înregistrate în Republica Moldova nu sunt singulare, iar la nivel internațional, episoadele de vreme extremă condiționează adaptabilitatea sectorului vitivinicol și a viței-de-vie și totodată, scoate în prim-plan, vulnerabilitatea acestei industrii și necesitatea implementării de noi măsuri pe termen mediu și lung.
Astfel, recolta de struguri din anul 2020 va fi cea mai modestă din ultimul deceniu, fiind estimată la 150 – 200 mii tone, în scădere cu aproximativ 25-40%. În același timp, datele furnizate de vinificatori arată că stocurile disponibile ale vinăriilor sunt estimate la nivelul anului precedent – circa 18 mil. dal sau cu 35% mai mari și pot acoperi cererea pe piețele locale și internaționale.
Acestea sunt o parte dintre concluziile prezentate de Oficiul Național al Viei și Vinului, în cadrul Conferinței Naționale a Filierei Vitivinicole (ediția a IV-a), cu subiectul „Recolta de struguri 2020: particularități și valorificare”, la care au participat mai mulți oficiali. Evenimentul a avut loc online, pe pagina de Facebook Wine of Moldova.
Evenimentul a abordat majoritatea subiectelor care țin de campania de recoltare și procesare a strugurilor în anul 2020, precum: conjunctura vitivinicolă din Republica Moldova în ajunul recoltei 2020; impactul schimbărilor climaterice și vulnerabilitățile sectorului vitivinicol; caracteristica potențialului oenologic al strugurilor 2020; particularitățile anului vitivinicol 2019-2020; activitatea viticultorilor și vinificatorilor în condiții de pandemie și post-pandemie de COVID-19 etc.
Comentarii