Al-Badia, o fermă ultramodernă ridicată în mijlocul deşertului, demonstrează voinţa agricultorilor din Dubai de a demara propria sa „revoluţie agricolă”, în ideea de a-şi reduce puternic dependenţa de importurile de alimente, notează Agerpres.
Întreprinderea produce diferite legume pe verticală cu tehnici care merg de la controlul precis al luminii şi irigaţiei, semnalând că reciclează 90% din apa utilizată.
Pandemia de coronavirus a scos în evidenţă importanţa conceptului de securitate alimentară, după ce au crescut riscurile de aprovizionare cu produse perisabile la scară mondială.
Dubaiul şi Emiratele Arabe Unite, în general, au puţine resurse de apă, terenuri arabile şi un mediu deşertic ostil agriculturii. Problema securităţii alimentare nu se punea în urmă cu câteva decenii când Dubaiul şi emiratele vecine erau locuite doar de câţiva beduini care îşi satisfăceau nevoile alimentare cu ajutorul curmalelor şi laptelui de dromader.
În prezent Dubaiul numără peste 3,3 milioane de locuitori, iar necesităţile alimentare au crescut şi s-au diversificat. Prin urmare, Dubaiul importă 90% din necesităţile sale alimentare, potrivit datelor statistice oficiale.
După modelul Al-Badia, numeroase ferme moderne încep să apară în Dubai şi în emiratele vecine. Astfel Abdellatif al-Banna este un alt fermier indepedent care cultivă ananas în patru sere unde totul este controlat cu atenţie, iar producţia este vândută pe o platformă de internet. Piscicultura se dezvoltă şi ea graţie unei ferme de somoni în Dubai, a cărei calitate a produselor este apreciată în emirate. În ceea ce priveşte creşterea animalelor, Dubaiul numără mai multe ferme de vaci care alimentează fabricile locale de lactate.
Toate aceste unităţi agricole, care deseori sunt fructul investiţiilor private, sunt încurajate de guvernul emiratului, subliniază Omar Bouchehab, care prezidează comitetul de securitate alimentară din Dubai. Acesta a adăugat că autorităţile au lansat un plan destinat creşterii cu 15% a producţiei agricole în 2021.
Comentarii