‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 13 decembrie, 2024
-4.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleRezistența pomilor la îngheț - cum îi protejăm

Rezistența pomilor la îngheț – cum îi protejăm

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Rezistența speciilor de pomi la îngheț diferă atât în funcție de specie, varietate, cât și de fenofaza în care se află pomii. Cu cât avansează mai mult în vegetație, pomii devin mai susceptibili la temperaturile reduse.

De obicei, formarea crustei de gheață pe flori sau fructe poate să nu omoare țesutul, însă ulterior pot fi înregistrate deformări sau afectată calitatea fructelor.

Mai periculoasă este înghețarea internă a țesuturilor organelor generative.

‹ adv ›

Un exemplu al impactului temperaturilor scăzute asupra calității fructelor este așa-zisul frost ring sau inel de îngheț pe care îl putem observa la măr ulterior, în timpul creșterii fructelor, dar care este rezultatul înghețurilor târzii:

Sau, cum ar fi în cazul speciilor sâmburoase, cum ar fi caisul, se poate observa deformarea fructelor, ca rezultat al înghețurilor, sub formă de catfacing, adică bot de pisică.

Temperaturile deosebit de înalte din acest sezon, ce nu sunt caracteristice acestei perioade au contribuit la avanzarea fenofazelor de vegetație, iar pomii sunt vulnerabili la îngheț.

‹ adv ›

Înghețurile prognozate în unele zone în următoarele zile provoacă stres în rândul pomicultorilor care nu au pusă la punct o metodă bună de evitare a impactului înghețurilor.

Rezistența la îngheț a organelor florale la pomi:

rezistenta pomi inghet

Important! Tabelul de mai sus este orientativ, iar rezistența la îngheț poate fi influențată de soi, condițiile particulare din zonă, starea pomilor.

Orientativ, la temperaturi de până la -2 grade C îngheţul ţesuturilor nu este pronunțat şi de regulă acestea îşi revin, chiar dacă dezgheţarea este mai rapidă, deci nu se provoacă moartea organelor florale. 

‹ adv ›

La temperaturi sub -2 grade C, îngheţul ţesuturilor este profund afectat, încât ele îşi mai pot revini doar dacă dezgheţarea are loc lent, iar dezgheţarea bruscă provoacă moartea organelor sensibile.

În funcție de suprafețe și numărul pomilor pe care îi aveți, puteți utiliza diferite metode de protejare a acestora. Acoperirea pomilor sau arbuștilor din grădină cu agril poate fi o metodă eficientă.

Pentru a proteja organele florale de îngheț sunt recomandate fumigaţia, încălzirea efectivă a aerului din livadă, ventilarea şi mărirea umidităţii aerului.

Încălzirea aerului din livadă se poate realiza cu ajutorul unor sobiţe spe­ciale, arzătoare sau instalaţii emiţătoare de radiaţii infraroşii.

Mărirea umidităţii aerului cu ajutorul aspersoarelor care pulverizând apa în atmosferă ridică temperatura aerului cu 2-4°C. Irigaţia prin aspersiune se declanşează cu câteva minute înainte de apariţia îngheţului.

Stratul de gheaţă cee se va forma pe ramuri, devine un strat izolator, care împiedică răcirea ramurilor, menţinând în acelaşi timp la exterior temperatura foarte apropiată de 0°C.

restabilire pomi ingheturi

În plus, există produse ce se aplică înaintea înghețurilor, acestea sporind rezistența pomilor la îngheț. Vezi mai multe despre Cropaid NPA – protejează pomii de înghețuri primăvara.

Pe suprafețe mari, protejarea pomilor de îngheț necesită o abordare profesionistă. Aici, la sigur vă vor fi utile mașinile antiîngheț. Varietatea acestora pe piață este mulțumitoare.

Instalațiile eoliene antiîngheț vă pot asigura protecția pomilor pe câteva hectare.

Mașinile de protecție împotriva înghețurilor pot fi utilizate în livezi, vii, câmpuri deschise și sere.

Amintim că, specialiștii recomandă efectuarea mai târzie a tăierilor pentru a nu provoca intrarea pomilor în vegetație, fertilizarea echilibrată cu potasiu și fosfor pentru a crește rezistența pomilor.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›