‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 5 mai, 2024
21.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriRiscul de inundații va crește după ninsoare și temperaturi ridicate

Riscul de inundații va crește după ninsoare și temperaturi ridicate

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Autoritățile semnalează riscul formării inundațiilor în zilele următoare în urma topirii zăpezii. Ministerul Mediului a solicitat ca, în următoarele 2-3 zile, să fie curățate de arborii căzuți toate căile de evacuare a apei întru asigurarea unei capacități cât mai mare de evacuare a apei.

Ministrul Mediului, Valeriu Munteanu, a spus că este o situație fără precedent în țară.

„Avem 57 cm de zăpadă, mai mare ca iarna. 47 l/m2, un nivel de apă care nu a fost atins niciodată. Către seară ninsoarea va tempera. Există riscuri ca să se formeze chiciură. Avem gradul de permesibilitate, nu avem problemă de evacuarea apei. Pe Barajul de la Ghidighici a fost blocat din cauza că au căzut apa în canalele de scurgere și apa nu se acumulează. Acolo unde vor fi formate dopuri, acolo și există riscul de inundații și trebuie să intervenim”, a spus Munteanu, citat de realitatea.md.

În ultimele 24 de ore, în zona centrală și de sud a Republicii Moldova au căzut cantități record de precipitații (ninsoare și ploaie), doar într-o zi s-a înregistrat norma pentru o lună. În Chișinău avem 57 cm de zăpadă, la Leova 40 cm, iar la Cahul 50 cm. Temperaturile vor crește progresiv în următoarele zile, astfel, în doar câteva zile, toată zăpada se va topi, formându-se cantități foarte mari de apă.

Este important ca, în următoarele 2-3 zile, să fie curățate de arborii căzuți toate căile de evacuare a apei: canale, râpe, râulețe, râuri, întru asigurarea unei capacități cât mai mare de evacuare a apei. Specialiștii de la Apele Moldovei au constatat astăzi, formarea mai multor stăvilare din arbori căzuți, (cu coronamentul verde, au o capacitate foarte mare de detenție a apei) pe cursul râului Bâc, doar pe lungimea municipiului Chișinău.

La moment, se intervine pentru dezafectarea acestor obstacole, asigurându-se o capacitate cât mai mare de evacuare a apei, întru evitarea inundațiilor. Ministerul Mediului a solicitat tuturor reprezentanților APL să inspecteze zonele de evacuare a apei din localitățile rurale și urbane, eventual să înlăture (neîntârziat) aceste stăvilare formate din arbori căzuți, pentru a ajuta la prevenirea inundațiilor. De asemneea și proprietarii și deținătorii de bazine acvatice (în RM sunt peste 4000 de iazuri) sunt rugați să monitorizeze îndeaproape nivelul apei, asigurând după necesitate evacuarea controlată (și coordonată respectiv cu instituțiile abilitate) a apei, pentru evitarea ruperii digurilor și a provocării inundațiilor.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›