‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 7 ianuarie, 2025
2.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriRomânia are cea mai valoroasă resursă din Uniunea Europeană

România are cea mai valoroasă resursă din Uniunea Europeană

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

România are cea mai valoroasă resursă din Uniunea Europeană (UE), dar care nu este încă valorificată, ţinând cont că 4,8 milioane de hectare de pajişti au fost uitate din punct de vedere agronomic, a declarat, luni, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, la o dezbatere pe teme agricole, scrie capital.ro.

„În zootehnie suntem departe faţă de ceea ce ne-am programat şi suntem departe faţă de alte state. România are cea mai valoroasă resursă din Uniunea Europeană, care încă nu este valorificată şi vorbim aici de 4,8 milioane de hectare care din nefericire au fost uitate din punct de vedere agronomic. Până în acest an foarte puţini s-au gândit la amenajamentele pastorale. Aceste suprafeţe, de 4,8 milioane de hectare, şi am mai spus, cât Elveţia, Olanda şi Belgia la un loc, reprezintă resursa fundamentală pentru zootehnie, pentru cele două specii: ovina şi taurina de carne. Au fost foarte puţine lucrări agroameliorative pe aceste suprafeţe”, a spus ministrul Agriculturii.

Daea a precizat că pe aceste suprafeţe trebuie realizate trei lucrări importante, respectiv creşterea masei vegetative, păşunatul raţional şi o infrastructură necesară pe păşuni pentru asigurarea apei pentru animale.

„Trebuie să facem trei lucrări importante. În primul rând să asigurăm creşterea masei vegetative printr-o compoziţie floristică specifică zonei, dar comestibilă pentru animal, pentru că neîngrijirea a dus la sălbăticirea florei. A doua este ca pe amenajamentele pastorale să se păşuneze raţional, lăsând perioade de linişte pentru plante ca să se refacă şi în a treia: să facem infrastructura necesară pe păşuni, să captăm izvoarele de apă şi să asigurăm apa lângă animal, nu să plimbăm animalele pe păşune kilometri întregi. De asemenea, să faci infrastructura ca să le asiguri umbra necesară la 40 de grade”, a subliniat şeful MADR.

Potrivit ministrului, până în prezent, au fost realizate astfel de lucrări doar pe o treime dintre cele 3.000 de localităţi din ţară „puţin din punctul meu de vedere dar imposibil de realizat într-un an de zile la suprafaţa întregii ţări”.

„Am dat drumul la acest program prin lege şi prin asigurare de fonduri din bugetul statului şi am reuşit să facem în România, din cele 3.000 de localităţi, pe o mie şi ceva. Puţin din punctul meu de vedere, dar imposibil de realizat într-un an de zile la suprafaţa întregii ţări. Consider că este o necesitate obiectivă”, a adăugat Daea.

‹ adv ›

Nu în ultimul rând, oficialul MADR a susţinut că este nevoie de o zonare a speciilor, iar producţia zootehnică să fie inclusă într-o politică coerentă, în condiţiile în care acest lucru nu a mai fost făcut până în prezent.

„Un al doilea aspect este legat de zonarea speciilor. Noi nu am zonat până la această dată într-o politică coerentă producţia zootehnică, pe care o definim acum într-un proiect naţional de zootehnicizare a agriculturii, pentru că altfel rămânem tributari şi mereu exportatori de produse neprelucrate cu câştiguri mici şi rare. Fermierul din producţia vegetală câştigă puţin şi rar după ciclul de producţie. Punem grâul de acum şi câştigăm din valorificarea lui peste un an de zile. Trebuie să dezvoltăm creşterea animalelor de carne pe păşuni şi sunt multe ferme în România care s-au aşezat pe un concept corect de câştig de valorificarea resurselor”, a mai spus ministrul Agriculturii.

Ministrul Agriculturii din România a participat, luni, la o dezbatere privind agricultura şi potenţialul acestui domeniu în economia României, unde a prezentat principalele programe demarate în 2017, producţiile agricole obţinute până în prezent, stadiul absorbţiei fondurilor europene şi proiectele pentru anii următori.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›