Potrivit datelor Oficiului European pentru Statistică, Eurostat, în majoritatea statelor europene, ponderea suprafeţei de teren alocat agriculturii organice este sub 10%. România este pe penultimul loc în UE la această categorie, cu 2,4% din terenuri destinate agriculturii organice, Malta fiind pe ultimul loc cu 0,4%. Bulgaria, Irlanda şi Regatul Unit au fiecare câte 2,6% din terenuri destinate acestui tip de agricultură.
Oficiul European pentru Statistică a precizat că suprafaţa totală este reprezentată, atât de „suprafeţele în curs de conversie”, cât şi cele „certificate” deja.
Potrivit sursei citate mai sus, în Uniunea Europeană, în anul 2018, suprafața de teren alocată agriculturii organice a fost de 13,4 milioane de hectare, adică echivalentul a 7,5% din totalul suprafeței agricole utilizate. Comparativ cu anul 2012, cifra reprezintă o creștere de 34%.
Printre ţările cu cele mai mari ponderi a suprafeţelor de teren alocate agriculturii organice, în 2018, se numără Austria cu 24,1% din totalul suprafeţei agricole utilizate, Estonia are în jur de 20,6%, Suedia 20,3%, urmată de Italia cu 15,2%, în Cehia sunt 14,8%, Letonia – 14,5%, Finlanda – 13,1% şi Slovenia – 10,0%.
Înainte ca o zonă să poată fi certificată „organică”, aceasta trebuie să fie supusă unui proces de conversie, care poate dura 2-3 ani, în funcţie de cultură.