‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 9 ianuarie, 2025
12.2 C
Chișinău
spot_img
‹ adv ›
HomepageȘtiriRomânia va deschide 200 de puncte de lansare a rachetelor antigrindină

România va deschide 200 de puncte de lansare a rachetelor antigrindină

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Tehnologia de „împrăștiere a norilor” nu este una nouă și poate nici cea mai bună din lume, însă la sfârșitul acestei veri au fost înregistrate 60 de stații de lansare în România, de unde rachetele încărcate cu iodură de argint bombardau norii cu grindină. Astfel, țara și-a protejat aproximativ 6% din suprafața totală a terenurilor agricole de grindină, scrie freshplaza.com.

Eficacitatea metodei nu este la fel de sigură precum ar părea. Metoda de „împrăștiere a norilor” a fost testată pe scară largă în Rusia și China, dar nu întotdeauna prezenta cele mai bune rezultate. Fiind lansate, rachetele distribuie anumite substanțe chimice în nori pentru a schimba procesul de apariție a ploilor sau grindinei.

În prezent, metoda este utilizată în 50 de țări ale lumii, însă tehnologia este dezaprobată de ecologiști, care consideră că astfel se poluează mediul înconjurător. Deși argintul ca metal nu este periculos, însă ca și compus chimic este la fel de toxic ca și compusul de plumb.

‹ adv ›

România lucrează la elaborarea metodelor eficiente de protecție a culturilor agricole începând cu anul 2000. În anul 2017, erau 34 de puncte de lansare care acopereau o suprafață de 500 de mii de hectare de teren agricol în timpul exploatării. În timpul „sezonului de grindină” din aprilie până în septembrie, au fost lansate 927 de rachete de pe aceste platforme.

După ce au investit 20 de milioane de euro în 26 de sisteme noi antigrindină, numărul platformelor a crescut până la 60, acoperind o suprafață de 870 de mii de hectare din 14,6 milioane de hectare, reprezentând 6% din suprafața totală a terenurilor agricole din România.

Cu toate acestea, guvernul român dorește extinderea până în 2022 a rețelei de control până la 200 de stații ceea ce ar asigura protecția a 8,4 milioane de hectare, asigurând astfel protecția a 57% din terenurile agricole. Eficiența declarată a sistemului este de la 1 la 14. Aceasta înseamnă că, pentru fiecare milion de euro cheltuit pentru sistem, se evite o pagubă de 14 milioane de euro.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›