Agenția federală rusă pentru siguranța agroalimentară și veterinară Rosselhoznadzor anunţă că de pe 19 aprilie 2018 va efectua o inspecţie a întreprinderilor de producție care efectuează, în prezent depozitarea merelor pe teritoriul Republicii Moldova, informează Mold-street.
Potrivit unui comunicat al Rosselhoznadzor, inspecţia este necesară „pentru a preveni furnizarea de produse de origine vegetală interzisă de a fi importate în Federația Rusă”.
Totodată autoritatea fitosanitară din Rusia consideră că inspectarea este necesară şi pentru confirmarea cantităţilor de mere proaspete originare din Republica Moldova exportate pe piaţa rusească.
În acest sens, Rosselhoznadzor face trimitere la o scrisoare din 11 aprilie 2018 a Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentară (ANSA) a Republicii Moldova în care sunt specificate volumele de mere din recolta anului 2017, depozitate pe teritoriul Federației Ruse de către întreprinderile din Moldova.
ANSA nu a comentat deocamdată această informaţie, dar Rosselhoznadzor şi în trecut a efectuat astfel de inspecţii.
O lună în urmă, Rosselhoznadzor a emis un avertisment la adresa autorităţilor din Moldova privind lista companiilor care au dreptul de a exporta produse vegetale în Rusia, cerând să fie luate măsuri pentru a nu mai admite cazuri, când se eliberează certificate fitosanitare unor companii ce nu au dreptul de a exporta fructe în Rusia
În consecinţă ANSA a fost nevoită să emită o notificare în adresa producătorilor și exportatorilor de produse vegetale în Federația Rusă în care anunţă că autorităţile ruse vor o actualizare a listei exportatorilor moldoveni.
De notat că în perioada 11-13 aprilie 2018, specialiştii ANSA au efectuat o inspecţie a trei întreprinderi din regiunea Kaliningrad, Rusia ce doresc să exporte producţia de origină animală (peşte şi carne) în Republica Moldova.
Aproape 98% din mere se duc în Rusia
Amintim că, în anii 2015-2016 s-a depistat că multe fructe din statele UE, ajungeau pe piața rusească folosind certificate de origine din Moldova. Anterior, Rusia a impus mai multe restricții la livrările de produse fitosanitare din Moldova.
Anul trecut din Moldova s-au exportat: 177.000 de tone de mere (principalul fruct exportat de Republica Moldova), din care circa 173.000 de tone în Federația Rusă, adică circa 98%. În acealași timp, în România au fost livrate 3.000 de tone, în Belgia – 38 de tone, Georgia – 42 de tone, Italia – 41 tone și în Slovacia 20 tone.
Comentarii