‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 26 decembrie, 2024
0.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleRotaţia culturilor soia-porumb. Avantaje şi dezavantaje

Rotaţia culturilor soia-porumb. Avantaje şi dezavantaje

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Actualmente, producătorii cultivă diverse culturi, în dependenţă de profitul obţinut în urma acestora şi nu respectă asolamentul. Culturile profitabile cum ar fi porumbul, soia, sunt tot mai des semănate, iar rapiţa şi floarea soarelui sunt de cele mai multe ori evitate din cauza tehnologiei de cultivare relativ complicate, scrie propozitsiya.com.

Soia a apărut pe piaţa Ucrainei de puţin timp, însă producătorii încep să manifeste interes datorită preţului constant a culturii, aceasta fiind utilizată pe larg în industria alimentară şi în hrana animalelor. Soia necesită cheltuieli mai mici de producere, este destul de atractivă din punct de vedere economic şi există un spectru larg de soiuri şi hibrizi rezistenţi la erbicidare. Soia are rolul unui medic al solului, asigurându-l cu 50% din necesarul total de azot. Pentru a obţine o tonă de soia sunt necesare 7,5-10 kilograme de azot. Bacteriile azotofixatoare îşi încep activitatea după 3 săptămâni de la germinarea seminţelor, astfel azotul e necesar în cantitate de 10 kilograme/hectar la semănat şi 40-50 kilograme/hectar în perioada înfloririi. Odată cu cultivarea acesteia, pe parcursul mai multor ani, azotul se acumulează în sol.

Porumbul rămâne a fi una dintre cele mai cultivate culturi, chiar dacă rapiţa, în ultimii ani, este cu 50-150 de dolari/hectar mai rentabilă. Rapiţă este mai puţin cultivată din cauza riscului îngheţului la cultura de toamnă şi o recoltă relativ mică. Astfel, producătorii optează în favoarea porumbului şi rămâne doar ca aceştia să-l cultive respectând asolamentul. La o alegere corectă a soiurilor şi hibrizilor de soia şi porumb îngrijirea semănăturii este mai uşoară şi permite evitarea monoculturii reducând costurile pentru tehnică suplimentară, cultivatoare şi altele, acestea fiind semănate la rând pe parcursul mai multor ani.

‹ adv ›

Astfel, porumbul poate fi cultivat după soia fiind asigurat cu elemente nutritive. Cultivarea florii soarelui după soia favorizează dezvoltarea acesteia, însă necesită o îngrijire deosebită din cauza patogenilor comuni din sol. O altă problemă, apărută la cultivarea florii soarelui după soia constituie erbicidele aplicate ce se păstrează în sol provocând stresul culturii. Porumbul este mai puţin sensibil la aceste reziduuri. Astfel, cea mai rezonabilă rotaţie dintre două culturi rămâne a fi soia-porumbul.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›