‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 25 decembrie, 2024
5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAfaceriRubarba - o nouă cultură prinde rădăcini pe pământ moldovenesc

Rubarba – o nouă cultură prinde rădăcini pe pământ moldovenesc

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

După ce anii trecuți familia Petică din sudul Moldovei a cucerit consumatorii noștri cu sparanghelul produs local, anul acesta vin cu o altă noutate – rubarba crescută în Moldova.

Astfel, în câteva zile vor începe să recolteze și să vândă primele roade.

După mai bine de 15 ani de muncă în Germania, Ana și Anatol Petică au inițiat în anul 2019 o afacere în cultivarea sparanghelului.

‹ adv ›

Chiar dacă Ana are studii în contabilitate și medicină, dorința de a face ceva frumos acasă i-a determinat să aleagă agricultura.

„Nu pot să zic că am fost foarte interesată de agricultură, dar soțul meu care este pasionat, m-a convins să-i urmez visul. Astfel, îl susțin și muncim cot la cot în câmpurile noastre din apropierea satului Tomai, raionul Leova”, ne povestește Ana.

Inspirați de agricultorii germani, au decis ca pe lângă sparanghel să cultive și rubarba (Rheum rhabarbarum).

O plantă cultivată pe larg de europeni pentru pețiolul dulce-acrișor, ușor crocant, de culoare rozalie, utilizat pentru siropuri, deserturi și chiar murături.

‹ adv ›

Tijele crude de rubarba sunt un adevărat deliciu consumate cu puțină miere sau sirop de arțar. În plus, acestea au numeroase beneficii pentru sănătate.

Astfel, în anul 2021 când au adus material săditor de sparanghel pentru a extinde plantațiile, soțul Anei – Anatol Petică, a venit cu o surpriză – rizomi de rubarba din Germania. Ferm convins că vrea să crească și această cultură.

„Anul trecut am importat câteva soiuri noi de sparanghel pentru a diversifica produsele noastre, iar soțul a ales să încercăm să cultivăm și rubarba. Totuși, aici am decis să nu începem cu o suprafață prea mare, ca în cazul sparanghelului. Am plantat o suprafață mică de doar 10 ari. Pentru noi este o curiozitate, vrem să vedem cum se va comporta cultura pe pământurile noastre și cum va fi primită de consumatori”.

Pentru a păstra calitățile soiului, rubarba se înmulțește vegetativ, prin porțiuni de rizomi. Distanța de plantare este de 50-70 cm între plante și 1-1,20 m între rânduri.

‹ adv ›

Fiind o plantă perenă perioada productivă este de 10-15 ani. În primul an planta se dezvoltă, iar din anul doi, toată luna mai se recoltează primii pețioli pentru consum.

În anii următori, recoltarea se realizează de două ori pe an, primăvara și toamna. Astfel, anual se pot obține recolte de 20 tone la hectar.

Fiind o cultură nouă pentru Republica Moldova, producătorii se consultă cu agricultorii din afara țării, ca să-i poată asigura culturii grija necesară.

„Tot materialul săditor de rubarba s-a prins sută la sută, iar persoana din Germania de la care am procurat plantele ne consultă și ne ghidează cum s-o îngrijim mai bine. Chiar și recoltarea are mici secrete, pe care de unii singuri nu le cunoșteam. De exemplu, tijele se recoltează doar până în luna iunie, mai târziu își schimbă proprietățile și gustul.”

Cât costă un kilogram de rubarba și unde se vinde

„Un kilogram de pețioluri de rubarba costă 50 de lei. Cred că este un preț obiectiv și destul de competitiv, ținând cont de investiții și benefiiciile care le are planta. Ne-ar plăcea ca această cultura să prindă rădăcini la propriu și la figurat la noi în țară. Dacă vom vedea că va fi solicitată și apreciată de consumatori, am vrea să extindem suprafața cultivată cu rubarba”.

Începând cu 1 mai producătorii vor începe recoltarea pețiolurilor, iar între timp încearcă să identifice primii cumpărători.

 „Ne aflăm în raionul Leova, la o sută de kilometri de capitală, iar aici practic nu putem face mari vânzări. De aceea, produsele se vând în mare parte la Chișinău, prin comenzi prealabile”.

Familia Petică își așteaptă cumpărătorii, iar cei care doresc să procure rubarba și sparanghel moldovenesc pot face o comandă la numărul de telefon 069849853, sau pot accesa această  pagină.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›