‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleRusia a devenit unul dintre cei mai mari importatori de vite crescute în Europa

Rusia a devenit unul dintre cei mai mari importatori de vite crescute în Europa

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Antreprenorii ruși cumpără masiv vaci pentru lapte din Europa, având drept scop dezvoltarea sectorului zootehnic, asigurarea cererii interne, dar și exportul produselor lactate. În acest mod, Rusia planifică să producă lactate proprii, fără a fi necesar importul din Europa, acum interzis din cauza sancțiunilor, scrie Agroxxi.ru.

Potrivit unui articol publicat de Bloomberg, în anul 2019 întreprinderile agricole și fermierii ruși au cumpărat peste 45 de mii de vaci pentru lapte din Uniunea Europeană. Astfel, Rusia a devenit cel mai mare importator de vite crescute în Europa, iar principalii cumpărători sunt exploatațiile agricole mari. Totodată, aceștia au început a investi masiv în  dotarea tehnică a fermelor.

Până în prezent, a existat o stagnare clară în dezvoltarea sectorului zootehnic din Rusia. Comparativ cu producția realizată în Uniunea Sovietică, producția totală de lapte a scăzut foarte rapid. Dacă în 1990, întreprinderile agricole ruse produceau aproximativ 55 de milioane tone de lapte, la începutul noului secol producția a scăzut la 32 de milioane de tone și, de atunci, s-a mai redus puțin. Totodată, numărul total de vite mari cornute era de 50 de milioane, dintre care 20 de milioane vaci, în anul 2016 numărul era de 20 de milioane și, respectiv, 9 milioane.

‹ adv ›

Între timp, în anii 2000 cererea de produse lactate a început să crească, odată cu restabilirea economică și creșterea nivelului de trai. Iar deficitul a fost compensat de importuri. La sfârșitul anilor 90, aproximativ 15% din totalul produselor lactate consumate în țară au fost importate, iar înainte de introducerea embargoului alimentar în 2014, această cifră s-a dublat, ajungând aproape la 30%. O ușoară scădere, ca urmare a embargoului și a restricțiilor la furnizarea de produse din Belarus, nu a stimulat creșterea producției interne, ci mai degrabă o scădere a consumului.

Experții ruși consideră că, perspectivele sunt destul de impresionante. În primul rând, industria se va dezvolta fără propriile inovații, pur și simplu importând echipamente, tehnologii și know-how. Și în al doilea rând, Rusia are piața chineză enormă, în care consumul de lapte este în creștere continuă, depășind semnificativ oferta.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›