Ministrul Agriculturii din Federația Rusă, Dmitri Patrușev și Han Chanfu, ministrul Agriculturii și Afacerilor Rurale a Republicii Populare Chineze, au semnat planul privind dezvoltarea complexului agroindustrial al Orientului Îndepărtat, regiunea Baikal din Federația Rusă și nord-estul Chinei, scrie Agroxxi.ru.
Documentul reprezintă, de fapt, programul de cooperare în domeniul agriculturii în regiunile de graniță ale celor două țări. Acesta vizează drept obiective îmbunătățirea infrastructurii și a echipamentelor agricole, dezvoltarea științei și tehnologiei și creșterea productivității pentru produsele de bază.
Rusia și China planifică să dezvolte cooperarea în domeniile-cheie ale complexului agroindustrial. Planul, în special, prevede cooperarea pentru construcția complexurilor de cereale, zootehnice, piscicole și de prelucrare a uleiurilor.
Cele două țări intenționează să promoveze cultivarea de soia și orez, să dezvolte legumicultura, sectorul zootehnic pentru lapte și carne. Aceștia planifică să creeze crescătorii unificate și ferme de acvacultură, precum și să producă împreună produse cu valoare adăugată înaltă.
În plus, părțile vor dezvolta infrastructura agrologică, precum și vor coopera în ceea ce privește introducerea tehnologiilor agricole moderne și a inovațiilor științifice. După cum remarcă Dmitri Patrușev, domeniul agroindustrial este o direcție importantă de cooperare ruso-chineză.
„Investițiile Chinei în agricultura rusă reprezintă mai mult de 13% din investițiile străine totale ale RPC în acest sector. China direcționează majoritatea acestor fonduri către dezvoltarea Orientului îndepărtat al Rusiei”, a declarat Dmitri Patrușev.
Potrivit lui, în districtul federal îndepărtat există condiții optime pentru investiții, inclusiv din țări străine.
„Am depus mult efort pentru a asigura accesul produselor agricole rusești pe piața chineză. În timpul vizitei în Republica Populară Chineză, s-a ajuns la acordul ca producătorii interni să aibă posibilitatea de a exporta un număr mare de produse zootehnice. Ne așteptăm ca primele livrări să aibă loc chiar în 2019”.
În urma semnării proiectului, de oportunitățile de export pot beneficia producătorii ruși de păsări, de produse lactate de vacă, de capră și de oaie.
Comentarii