Șapte startup-uri din Moldova vor dezvolta produse și servicii digitale în industria agroalimentară, în cadrul platformei Acceleratorul AgTech, parte a primului Laborator de inovații în agricultură.
Pe parcursul a 12 săptămâni, echipele au acces la un set de materiale video și teste, care abordează etape și factori esențiali în dezvoltarea unui startup: module de afaceri, identificarea clienților, analiza pieței, economia unității etc.
În cadrul proiectului, start-up-urile de la AgTech Accelerator au vizitat recent Centrul de excelență Tekwill, unde au aflat mai multe despre ultimele tehnologii și soluții ce pot fi aplicate și în sectorul agricol.
Ce inovații au putut vedea participanții?
- Drone de la Bosal Solutions. Începând cu anul 2019, compania Bosal Solutions s-a axat pe domeniul agriculturii și propune soluții inovative de monitorizare și intervenție pe câmp cu ajutorul dronelor pentru agricultorii din Moldova. Dronele scanează starea terenului în 2D și 3D și oferă posibilitatea de a realiza tratamentele în mod țintit zonele afectate cu substanțele necesare.
- FabLab Chișinău. Un laborator digital ce are în dotare echipamente și utilaje precum mașini pentru controlul numeric, ce oferă posibilitatea de a realiza orice prototip, utilizând imprimante 3D și echipamente de gravare laser.
- Machine Learning și Inteligență Artificială la Sigmoid, o organizație non-guvernamentală de cercetare și dezvoltare, care are drept scop dezvoltarea acestui domeniu în Moldova prin educație, cercetare și oferirea experienței de lucru.
În continuare, echipele vor beneficia de îndrumarea și supravegherea unor mentori din domeniul agricol.
Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), Viorel Gherciu, a participat la una din sesiunile Acceleratorului AgTech, pentru a lua cunoștință cu potențialul profesioniștilor din mediul tehnologiilor informaționale și din agricultură, pentru a afla ideile și soluțiile inovatoare în vederea digitalizării agriculturii.
Comentarii