Sărbătoarea națională “Ziua Vinului” din acest an va fi organizată într-un format nou. Evenimentele culturale și degustările se vor desfășura la fiecare vinărie în parte. O decizie în acest sens a fost luată astăzi în cadrul ședinței comisiei pentru organizarea sărbătorii, informează MOLDPRES.
Fiecare vinărie, care are infrastructura necesară, va avea un program de sărbătoare pe 3 și 4 octombrie. “Avem mai multe vinării cu infrastructură necesară. Aceștia se vor întîlni cu reprezentanții Federației de Promovare a Turismului. Mai avem două săptămîni, timp suficient să organizăm sărbătoarea la nivel înalt”, a declarat ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare Ion Sula. Oficialul a adăugat că la aeroport și hoteluri, precum și în alte locuri din municipiul Chișinău, „turiștii vor fi informați despre evenimentele care vor avea loc pe parcursul sărbătorii”.
„Am avut o înţelegere ca colegii de la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene să informeze toţi participanţii, inclusiv cei care deja au rezervări la hotele, la avion ca să poată să viziteze Moldova şi să sărbătorească „Ziua Vinului”, a spus ministrul Agriculturii.
Preşedintele Uniunii Oenologilor din Republica Moldova, Gheorghe Arpentin, care a participat la şedinţă la Ministerul Agriculturii, a confirmat că s-a luat decizia de a organiza sărbătoarea la fiecare întreprindere. „Nu ne este însă de sărbătoare, chiar dacă avem un an bun, în condiţiile în care pieţele externe sînt blocate, iar ponderea exporturilor de vinuri a scăzut de la 25 la 8 la sută în total exporturi”.
Vinificatorii din Moldova, convocaţi recent într-o şedinţă, au decis să nu organizeze în acest an „Ziua Vinului”, preconizată pentru 3-4 octombrie, din cauza protestelor din Piaţa Marii Adunări Naţionale.
Federaţia de Promovare a Turismului din Moldova a difuzat un comunicat în care s-a arătat îngrijorată de hotărîrea vinificatorilor de a nu organiza în acest an sărbătoarea „Ziua Vinului”. „Sărbătoarea a devenit deja o tradiţie frumoasă care se desfăşoară ani la rînd, iar o astfel de hotărîre ar putea avea consecinţe negative atît pentru agenţiile de turism şi unităţile de cazare din ţară care vor avea pierderi mari la acest capitol, cît şi pentru imaginea Republicii Moldova pe plan naţional şi internaţional”, se arată în comunicat.
”Problema se pune în miile de turiști care și-au programat vizita în Republica Moldova la Sărbătoarea Vinului, în biletele avia rezervate și procurate, precum și în camerele din structurile de cazare rezervate și achitate”, a declarat Alexandru Filipschi, președintele Federației de Promovare a Turismului din Moldova.
De „Ziua Vinului”, la Chişinău sînt aşteptaţi peste 15.000 de turişti străini şi 100.000 de vizitatori din toată ţara.
Comentarii