Satul Pocrovca din raionul Donduşeni este, în această perioadă, o adevărată împărăţie a zmeurei. Aici, aproape fiecare gospodar are o plantaţie de zmeură sau o livadă de meri şi pruni. Totuşi, marea bătaie de cap a oamenilor este comercializarea mărfii, informează canal2.md.
Anisim Latâşăv are o plantaţie de zmeură care se întinde pe o suprafaţă de peste zece hectare. Acum câţiva ani, el vindea fructele în Chişinău şi în oraşele din Ucraina. În prezent, fermierul este în căutarea unor alte pieţe.
„Dacă noi vom duce toată zmeura din Pocrovca la Chişinău, atunci aceasta va fi la fiecare colţ. Avem nevoie de o altă piaţă de desfacere, de exemplu Polonia, Federaţia Rusă, Belarus. Anterior, exportam multă marfă în Ucraina. Acum nu mai putem, pentru că acolo zmeura este mult mai ieftină. Probabil, cei de acolo vor ajunge, în curând, să vândă zmeură în Moldova”, a spus fermier, Anisim Latâşev.
Pocrovca este una dintre puţinele localităţi din Moldova unde oamenii au de lucru la ei acasă şi nu pleacă în alte ţări. Mai mult, aici vin să muncească persoane din alte sate.
„Suntem mulţi, muncim câte 50-60 de oameni în fiecare zi. Recolta este bună, dar anul acesta vom vedea ce va fi, că nu prea a plouat. Suntem plătiţi în funcţie de cantitatea de zmeură pe care reuşim să o culegem. Unii strâng mai mult, alţii mai puţin, dar avem cel puţin câte 150 de lei pe zi.”
Unii fermieri din Pocrovca exportă zmeură în Polonia, de doi ani. Oamenii de afaceri din această ţară planifică să cumpere, în 2015, de şase ori mai multă marfă decât până acum.
„Aici sunt condiţii prielnice. Zmeura este foarte gustoasă, la noi este foarte solicitată. Anul acesta, planificăm să cumpărăm de aici aproximativ 500 – 600 de tone de zmeură. Împreună cu oamenii de aici vrem să facem o fabrică pentru ambalarea şi procesarea fructelor. Astfel, vom putea trimite în Polonia, dar şi în alte ţări, cantităţi mult mai mari de zmeură”.
În satul Pocrovca sunt peste 150 de hectare de zmeură. Fermierii vând fructele cu aproximativ 24 de lei kilogramul.
Comentarii