‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 12 ianuarie, 2025
-3.8 C
Chișinău
spot_img
‹ adv ›
HomepageȘtiriScăderea prețului seminţelor de floarea-soarelui pe piața locală - cauze

Scăderea prețului seminţelor de floarea-soarelui pe piața locală – cauze

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Fermierii amenință din nou că vor recurge la acțiuni de protest şi solicită să fie interzis importul de floarea-soarelui în Republica Moldova cel puțin până la 31 decembrie 2023, după ce prețul la acesteia a scăzut considerabil, notează Mold-street.

Astfel, Asociația Forța Fermierilor susţine că fermierii sunt impuși să comercializeze seminţele de floarea-soarelui mult sub costul de producție.

Date contradictorii

„În ultima săptămâna, prețurile s-au prăbușit vertiginos cu aproximativ 2 lei per kg și sunt mai mici cu peste 3 lei față de cotațiile bursiere internaționale. În prezent fermierii sunt impuși să comercializeze floarea-soarelui mult sub costuri. Se repetă scenariul care a fost pentru grâu și orz, agravat prin faptul că la sudul țării din cauza secetei de vară recolta culturilor de grupa a doua s-a diminuat semnificativ”.

De notat că datele Ministerului Agriculturii contrazic cifrele vehiculate de acesată Asociaţie şi relevă că preţurile nu s-au prăbuşit în ultima săptămână, ci s-au redus treptat în ultimele două luni, de la aproximativ 6,70-7,30 lei pentru un kilogram de seminţe pe 17 iulie, la 6,0-6,60 lei pe 15 septembrie.

‹ adv ›

Adică preţurile s-au redus cu aproximativ un leu în ultimele două luni.

Asociaţia mai susţine că a primit „informația din mai multe surse că fabrica de producere a uleiului vegetal din Bălți deja a importat din Ucraina 9 vagoane de materia primă și se așteaptă în zilele următoare încă 30 de vagoane”.

„Mai mult ca atât, am fost informați că întreprinderea a încheiat un contract pentru importul florii-soarelui în cantități de sute mii de tone, care urmează să fie importate în Moldova până la finele anului 2023. Imediat după întâlnirea la minister, am primit informația verbală de la Serviciul Vamal că probabil în luna septembrie Trans Oil va importa pentru fabrica de la Bălți aproximativ 15-20 mii tone de floare soarelui”, a declarat asociația.

Floarea Soarelui SA: Din cauza lispei de materie primă, fabrica a staţionat

Stela Ostroveţchi, directorul întreprinderii Floarea Soarelui din Bălţi s-a arătat contrariată de cifrele şi informaţiile difuzate.

„Noi am importat în ultimele luni anumite cantităţi de floarea-soarelui, dar am făcut-o doar pentru că pe piaţa internă nu erau sufiecinte oferte de vânzare. În condiţiile în care noi putem procesa pe zi peste o mie de tone de seminţe, reuşeam să cumpărăm doar 100-300 de tone de la producătorii locali. Din cauza lipsei de materie primă, am fost nevoiţi chiar să staţionăm în lunile iunie şi iulie. Abia la începutul lunii august am putut relua activitatea fabricii”, a declarat pentru Mold-Street.com, Stela Ostroveţchi.

‹ adv ›

Floarea Soarelui SA: Doar 1,2% din materia primă a fost de import

Şefa întreprinderii Floarea Soarelui din Bălţi, spune că din septembrie 2022 şi până septembrie 2023, a importat doar 6.000 de tone de seminţe, în timp ce de pe piaţa internă a achiziţionat circa 510.000 tone, de aproape 85 de ori mai mult.

„Vă daţi seama că e o diferenţă majoră între aceste cifre”, spune Stela Ostroveţchi.

Totodată, a respins acuzaţiile că ar dicta preţurile la seminţele de floarea-soarelui.

„Acesta este un produs cotat la bursă. La fel ca şi uleiul de floarea-soarelui. Noi stabilim preţurile în funcție de cotaţiile de la bursă şi nu putem face altfel, pentru că atunci producţia noastră nu va fi competitivă”, a mai spus directorul întreprinderii Floarea Soarelui din Bălţi.

De ce scad preţurile?

Expertul Iurie Rija susține că o eventuală interdicţie la importul de seminţe de floarea soarelui nu poate influenţa preţurile de pe piaţa internă.

„Oamenii trebuie să înţeleagă că este multă soia şi ulei de soia şi de palmier pe piaţa globală, care de fapt direct influenţează prețurile. Un alt factor este oferta mare de seminţe de floarea soarelui din Ucraina, care este mai ieftină”, a declarat, Iurie Rija.

‹ adv ›

Totodată, acesta reaminteşte de faptul cum a reacţionat Guvernul atunci când producatorii de ulei din Moldova, apelau la stat pentru ca acesta să impună cote la exporturile de floarea soarelui „acesta le refuza, invocând regulile pieţei libere – vânzătorii vând unde vor, iar cumpărătorii cumpără de unde vor”.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›