Fermierii amenință din nou că vor recurge la acțiuni de protest şi solicită să fie interzis importul de floarea-soarelui în Republica Moldova cel puțin până la 31 decembrie 2023, după ce prețul la acesteia a scăzut considerabil, notează Mold-street.
Astfel, Asociația Forța Fermierilor susţine că fermierii sunt impuși să comercializeze seminţele de floarea-soarelui mult sub costul de producție.
Date contradictorii
De notat că datele Ministerului Agriculturii contrazic cifrele vehiculate de acesată Asociaţie şi relevă că preţurile nu s-au prăbuşit în ultima săptămână, ci s-au redus treptat în ultimele două luni, de la aproximativ 6,70-7,30 lei pentru un kilogram de seminţe pe 17 iulie, la 6,0-6,60 lei pe 15 septembrie.
Adică preţurile s-au redus cu aproximativ un leu în ultimele două luni.
Asociaţia mai susţine că a primit „informația din mai multe surse că fabrica de producere a uleiului vegetal din Bălți deja a importat din Ucraina 9 vagoane de materia primă și se așteaptă în zilele următoare încă 30 de vagoane”.
Floarea Soarelui SA: Din cauza lispei de materie primă, fabrica a staţionat
Stela Ostroveţchi, directorul întreprinderii Floarea Soarelui din Bălţi s-a arătat contrariată de cifrele şi informaţiile difuzate.
Floarea Soarelui SA: Doar 1,2% din materia primă a fost de import
Şefa întreprinderii Floarea Soarelui din Bălţi, spune că din septembrie 2022 şi până septembrie 2023, a importat doar 6.000 de tone de seminţe, în timp ce de pe piaţa internă a achiziţionat circa 510.000 tone, de aproape 85 de ori mai mult.
Totodată, a respins acuzaţiile că ar dicta preţurile la seminţele de floarea-soarelui.
De ce scad preţurile?
Expertul Iurie Rija susține că o eventuală interdicţie la importul de seminţe de floarea soarelui nu poate influenţa preţurile de pe piaţa internă.
Totodată, acesta reaminteşte de faptul cum a reacţionat Guvernul atunci când producatorii de ulei din Moldova, apelau la stat pentru ca acesta să impună cote la exporturile de floarea soarelui „acesta le refuza, invocând regulile pieţei libere – vânzătorii vând unde vor, iar cumpărătorii cumpără de unde vor”.
Comentarii