‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 17 noiembrie, 2024
-0 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleȘcolile profesionale din Moldova au lansat instruirea la noi specialităţi - Silvicultor, Plante energetice...

Școlile profesionale din Moldova au lansat instruirea la noi specialităţi – Silvicultor, Plante energetice şi Operator cazane pe biomasă

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Piaţa biocombustibilului s-a dezvoltat intens în ultimii ani, fiind utilizate tehnologii performante, care solicită personal calificat în domenii care, până recent, nu erau studiate în sistemul de învăţământ specializat din Moldova. Sute de noi locuri de muncă atractive au fost create, începând cu procesarea biomasei agricole şi terminând cu producerea, instalarea şi operarea cazanelor pe biomasă.

Astfel, la iniţiativa Proiectului Energie şi Biomasă, au fost introduse cursuri pilot de predare a modulului „Plante energetice, sursă de energie regenerabilă” în şcolile profesionale din Orhei şi din satul Cuhureştii de Sus, raionul Floreşti, precum şi a modulului „Centrale termice pe biocombustibil solid” în şcoala profesională nr. 3 din municipiul Chişinău.

În cadrul cursurilor elevii au acces direct la tehnologiile studiate, în şcoli funcţionând centrale termice pe bază de biomasă, iar la Orhei şi Cuhureştii de Sus fiind sădite câteva hectare de plante energetice – salcie şi salcâm energetic. Plantaţiile de salcie şi salcâm energetic vor fi întreţinute de elevii şcolii şi vor oferi cunoştinţe practice, utile pentru modulul „Plantele energetice – sursă de energie regenerabilă” din cadrul meseriei de silvicultor. Ajunsă la maturitate, salcia energetică va servi drept combustibil pentru încălzirea spaţiilor cantinei şcolii din Orhei. Școala urmează a fi dotată în acest scop cu un tocător care va mărunţi tulpina şi cu o linie de producere a biocombustibilului. Combustibilul ecologic va fi utilizat la noua centrală termică ce va instalată la şcoala profesională, investi­ţiile totale depăşind 100.000 euro acordaţi de Uniunea Europeană în cadrul Proiectului Energie şi Biomasă.

„Sunt mulţi antreprenori care doresc să lanseze afa­ceri de plantaţii energetice în ţară, dar, fiind un sector nou, se ciocnesc cu lipsa de specialişti bine pregătiţi. Noul curs studiat de elevi răspunde noii cerinţe pe piaţă şi promovează dezvoltarea unei noi ramuri în sectorul energiei din biomasă”, afirmă Vladimir Brăgaru, pro­prietarul primei plantaţii energetice din R. Moldova.

‹ adv ›

În acelaşi timp, în şcoala profesională nr. 3 din Chişinău a fost instalat un laborator modern, conectat la sistemul de încălzire termică pe biomasă, care are în dotare cazane pe biomasă de diferite tehnologii ce funcționează în regim real.

Studiile au loc în regim de circuit închis, care le permite elevilor să studieze întregul ciclu de producere – de la plantarea şi îngrilirea plantelor energetice proprii, la procesarea biomasei pe propria linie de brichetare şi încălzirea şcolii la centrala termică pe bază de biomasă.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›