Numită și Encefalopatia Spongiformă a Ovinelor, Boala Tremurătoare a Oilor sau Boala Pruriginoasă. Este o maladie contagioasă și extrem de nedorită pentru orice crescător de oi.
Scrapia este o boală infecțioasă, prionică, care afectează prioritar ovinele, dar se poate întâlni și la caprine, mufloni.
Evoluția bolii este foarte lentă, progresivă și se manifestă prin tulburări ale sistemului nervos central, mișcări necoordonate, cașexie și prurit intens, care duc inevitabil la sfârșit letal.
Pierderile economice în urma scrapiei sunt considerabile, dat fiind faptul, că mortalitatea animalelor afectate ajunge la 100%, dar și pentru că se impune sacrificarea de necesitate a întregului efectiv, cu distrugerea cadavrelor.
Citiți în continuare despre:
- Etiologia Bolii Oii Nebune;
- Simptomele Scrapiei la oi;
- Diagnosticul Encefalopatiei Spongiforme a Ovinelor;
- Prevenirea Bolii Oii Nebune.
Vedeți care sunt cele mai frecvente boli întâlnite la oi și cum le tratăm.
Etiologia Bolii Oii Nebune
Afecțiunea este provocată de agenți prionici, responsabili de encefalopatiile spongiforme la animale. Aceștia sunt deosebit de rezistenți la temperaturi înalte, la razele UV, la soluțiile dezinfectante, ca formaldehida ș.a.
La temperaturi scăzute are proprietatea de a se conserva pe o perioadă îndelungată.
Transmiterea bolii are loc prin contact direct cu animalele infectate, dar și prin consumul de apă și furaje, care conțin agentul patogen.
De asemenea, este foarte des întâlnită transmiterea de la mama bolnavă la făt. Mai sensibile la infectare sunt animalele de rasă pură.
Citiți despre rasa de carne cu prolificitate maximă – oile Romanov.
Perioada de incubație este deosebit de lungă: minim 10 luni, în medie 1-2 ani, dar poate fi și de până la 5 ani. Semnele bolii sunt ascunse pe o perioadă îndelungată, fapt ce duce la răspândirea largă a acesteia până a putea fi diagnosticată.
Scrapia are un caracter sporadic, apare mai des primăvara și vara, înregistrându-se în special în zonele umede.
Simptomele Scrapiei la oi
Așa cum perioada de incubație este de lungă durată, semnele bolii apar lent, treptat, timp de câteva luni. Inițial poate apărea mersul instabil, apoi pruritul – animalele se scarpină de obiectele din jur, de copaci, mușcă cu dinții zonele afectate.
Forma tipică a bolii evoluează în 4 etape, care durează în medie 6 luni (de la 1 la 12 luni):
- Prima perioadă: au loc modificări în comportamentul oilor, acestea devin retrase, rămân în urma turmei, refuză să meargă. Semnul principal este pruritul, prioritar în zona dorso-lombară, care apare în peste 70% din cazuri. Animalul poate fi agitat, o ia la fugă fără un motiv. În perioada dată apar tremurături, inițial în zona capului, apoi generalizate, de unde și denumirea de „boala tremurătoare”.
- Perioada a doua: semnele descrise se agravează, apar incoordonări în mișcare în aproximativ 17% din cazuri – flexarea membrelor devine incompletă, pașii se scurtează, se observă dezechilibru, poticniri, căderi frecvente și ridicări dificile. Pot fi observate și mișcări involuntare ale globilor oculari (nistagmus).
- În perioada a treia: are loc agravarea stării generale, oaia nu mai behăie, este dereglată deglutiția (fără afectarea prehensiunii), unele animale își pierd vederea.
- În perioada finală: are loc slăbirea bruscă, progresivă, ajungându-se la cașexie avansată. Oile sunt total epuizate, practic nu se mai pot mișca, se află permanent în stare de decubit. Se sfârșeste faza cu extensia membrelor și moartea animalului.
Foarte rar se întâlnește forma paralitică, care se manifestă prin mers ebrios, pareze și paralizii ale membrelor, scrâșnitul dinților, încleștarea gurii, nistagmus și moarte în aproximativ 2 săptămâni de la debutul bolii.
Ultima este forma atipică, care se exprimă prin semne mai discrete, apatie, slăbire progresivă. Animalele pot manifesta doar prurit sau mișcări discoordonate și sfârșit letal.
Citiți cum îngrijim oile înainte și după fătare.
Diagnosticul Encefalopatiei Spongiforme a Ovinelor
Se stabilește în baza datelor epidemiologice și a semnelor clinice. Confirmarea se face în baza examenului histologic, microscopic, prin infectare experimentală ș.a.
Diagnosticul diferențial se face față de:
- Encefalomielita infecțioasă a ovinelor – afectează oile de toate vârstele, dar și alte specii de animale, perioada de incubație durează câteva zile, pruritul este moderat, apare hipertermie, poate fi vindecată.
- Boala lui Aujeszky – afectează și alte specii de animale, evoluția bolii este acută, examele de laborator sunt concludente.
- Maedi-visna – la examenul histologic se observă demielinizarea substanței albe a creierului și a măduvei spinării.
- Toxiemia de gestație – are caracter sezonier și evoluție scurtă, nu se manifestă pruritul și apare cetonuria.
- Scabia – la examenul parazitologic se depistează agentul etiologic.
Prognosticul este grav, toate cazurile de îmbolnăvire se sfârșesc letal.
Scrapia face parte din bolile declarabile. Se instalează carantină de gradul III.
Tratament eficient împotriva scrapiei nu se cunoaște. Animalele afectate se sacrifică, cadavrele se distrug. La fel, se sacrifică și efectivul, din care fac parte oile bolnave. Gunoiul și ustensilele din grajdul carantinizat se distrug. Se dezinfectează minuțios toate suprafețele. Se impune o perioadă de așteptare, înainte de achiziționarea altor animale.
Proprietarii pot primi despăgubiri pentru animalele sacrificate, cu condiția respectării tuturor normelor oficiale de înregistrare a oilor și declarare a bolii.
Aflați și despre alimentația corectă a mieilor pe vârste.
Prevenirea Bolii Oii Nebune
Profilaxia infecției se bazează strict pe respectarea normelor sanitar veterinare.
- Nu se importă ovine din zonele afectate;
- Se respectă strict perioada de carantină a animalelor importate;
- Se examinează clinic și în condiții de laborator oile cu vârsta de peste 18 luni, care manifestă careva tulburări nervoase sau de comportament, în caz că tratamentele aplicate nu dau nici un rezultat după 15 zile de administrare;
- Nu se achiziționează furaje din zonele cu focare de boală;
- În fiecare an se preiau probe de la un număr suficient de oi, cu vârsta de peste 18 luni, pentru a demonstra absența bolii.
Vedeți care sunt cele mai populare rase de oi de carne.
Bibliografie selectivă: Starciuc N.; Vasiu C. Boli infecțioase ale animalelor agricole. Viroze și boli prionice, Chișinău 2012.
Comentarii