‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 15 noiembrie, 2024
3.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriSe prăbușesc exporturile. Moldova nu mai are ce livra pe piața externă

Se prăbușesc exporturile. Moldova nu mai are ce livra pe piața externă

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Situaţia din economia Republicii Moldova devine tot mai gravă. Cifrele pivind evoluţia comerţului exterior în primele două luni ale anului par să demonstreze elocvent acest lucru.

Astfel în primele două luni ale anului 2016 exporturile de mărfuri autohtone au înregistrat o scădere de peste 29% până la 155,9  milioane de dolari, arată datele Biroului Naţional de Statistică (BNS).

De fapt se atestă o veritiabilă prăbuşire a exporturilor, ceea ce poate fi explicată şi prin faptul că ţara nu mai are ce exporta.

‹ adv ›

A îmbunătăţit puţin statiticile privind exportul, reexporturile de mărfuri, care au avut o valoare de 99,3 milioane de dolari, sau o cotă de 38,9% în total. Potrivit BNS comparativ cu ianuarie-februarie 2015 reexporturile de mărfuri s-au majorat cu 7,1%, atenuînd astfel diminuarea pe total exporturi cu 2,1%.

Cele mai semnificative şi de impact scăderi s-au atestat la exporturile de produse alimentare şi animale vii – 42%. De exemplu livrările de cereale şi preparate pe bază de cereale s-au diminuat cu 63,8%, de legume şi fructe cu 34,3%, grăsimi şi uleiuri vegetale cu 49,0%, de seminţe şi fructe oleaginoase cu 27,7%, iar, zahăr, preparate pe bază de zahăr; miere cu 60,1%.

Principala piaţă de desfacere a mărfurilor din Republica Moldova rămâne Uniunea Europeană, unde au ajuns circa 66% din exporturi. Dar şi livrările pe piaţa UE s-au diminaut cu peste 20%.

‹ adv ›

Şi în România care de doi ani a devenit cea mai mare piață de desfacere a produselor moldovenești, ajungând să deţină o cotă de circa 23%, mai mult decât întreg spaţiul CSI, exporturile au scăzut cu 6,5%.

În Top 5 principale țări de destinație a mărfurilor din Republica Moldova intră România, Italia, Federația Rusă, Germania și Belarus.

În aceiaşi perioadă ianuarie-februarie 2016 importurile de mărfuri au totalizat 494,4 milioane de dolari, volum inferior celui realizat în perioada corespunzătoare din anul 2015 cu 13,8%

‹ adv ›

Pe prima poziție în clasamentul țărilor din care Republica Moldova importă mărfuri se află Federația Rusă, cu o cifră de 104,1 milioane de dolari. Pe următoarele locuri se plasează România, China, Ucraina și Turcia.

Datele BNS mai relevă că în primele două luni ale acestui an deficitul comercial al Republicii Moldova s-a redus cu 8,2% până la 239,5 milioane de dolari.

Via Mold-Street

‹ adv ›
‹ adv ›spot_img
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›