‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
3.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriSeceta usucă bazinele fluviului Nistru. Autoritățile recomandă utilizarea rațională a apei

Seceta usucă bazinele fluviului Nistru. Autoritățile recomandă utilizarea rațională a apei

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Din cauza lipsei îndelungate a precipitațiilor și a gradului înalt de evapotranspirație, în intervalul 3 – 10 august, în râurile și lacurile din Republica Moldova se atestă secetă hidrologică (cod galben). Efectele negative ale secetei se manifestă prin secarea râurilor mici, fântânilor, scăderea considerabilă a nivelului apei în principalul fluviu al Moldovei – Nistru. Nivelul apei în râul Nistru a scăzut în ultimele două luni de la 11 până la 8,4 metri, nivelul critic fiind de 8,3 metri. De la începutul lunii iulie debitul de apă în Nistru constituie 130-140 m3/sec, informează oficialii de la Ministerul Mediului.

Totuși, este de menționat, că scăderea nivelului apei în perioada de secetă este un fenomen obișnuit și, la moment, nu există motive de a declara stare excepțională.

Conform Serviciului Hidrometeorologic de Stat, la data de 06.08.2015, debitul  fluviului Nistru la Dubăsari era de 131 m3/s. Volumul de apă, până la nivelul de retenție, este suficient pentru a menține debitul ecologic constant al Nistrului, în aval, pe o perioadă de o săptămână. Astfel, nu există pericolul să fie sistată activitatea prizei de apă de la Vadul-lui-Vodă, care alimentează municipiul Chișinău cu apă potabilă.

‹ adv ›

Serviciul Hidrometeorologic de Stat și Agenția ”Apele Moldovei” monitorizează zilnic nivelul apei fluviului Nistru și informează autoritățile competente despre starea de lucruri. Totodată, Agenția ”Apele Moldovei” s-a adresat către conducerea Comitetului de Stat pentru Gospodărirea Apelor din Ucraina în vederea examinării posibilității de majorare a debitului de apă în fl. Nistru până la valorile de 180-200 m3/sec., fapt ce ar contribui la redresarea situației create. Rezervele de apă ale lacului de acumulare Dnestrovsk, Ucraina, ar fi suficiente pentru menținerea debitului Nistrului constant.

Problemele în cauză au fost discutate în cadrul unei ședințe organizate la Ministerul Mediului pe data de 5 august, la care au participat reprezentanți ai Agenției ”Apele Moldovei”, Serviciului Hidrometeorologic de Stat, Inspectoratului Ecologic de Stat și S.A. ”Apă-Canal Chișinău”. Participanții la întrunire au examinat datele primite de la posturile hidrologice instalate pe Nistru în vederea luării unor decizii privind prioritizarea folosinței apei. Inspectoratul Ecologic de Stat va efectua controlul utilizării apei atât din râurile mari, cât și din râurile mici ale Republicii Moldova și vor contracara acțiunile ilegale de extragere a apei.

Instituțiile responsabile din cadrul autorității centrale de mediu vor monitoriza în continuare situația și în caz de necesitate vor fi luate măsurile de rigoare.

‹ adv ›

Ministerul Mediului recomandă tuturor autorităților centrale competente, autorităților publice locale și cetățenilor să întreprindă măsurile de rigoare privind utilizarea rațională a apei, conform priorităților stabilite în Legea apelor: satisfacerea necesității în apă potabilă și în apă pentru necesități casnice, precum și asigurarea debitelor salubre.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›