În cadrul unei ședințe care a avut loc ieri, 1 iulie, Ministrul Economiei și Infrastructurii Drumurilor, Sergiu Railean a prezentat viziunea MEI privind documentul de planificarea strategică racordat la strategia națională „Moldova 2030”. Evenimentul i-a mai avut drept participanți pe Primul Ministru, Ion Chicu, ministrul MADRM, Ion Perju și ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu.
Conform datelor prezentate în document, sectorul agricol este cel mai mare „angajator”, unde activează circa o treime din populația ocupată (39,3% din totalul persoanelor ocupate în anul 2018), marea majoritate (82,9% în anul 2018) având loc de muncă informal. Per ansamblu, circa 82% din totalul populației cu loc de muncă informal activează în agricultură, persoanele fiind expuse unor condiții de muncă nesigure, prost plătite și care limitează accesul la sistemul de pensii și alte beneficii sociale.
De asemenea, agricultura este o activitate sezonieră, cauzând decalaje majore de venit, se mai menționează în documentul vizat.
Totodată, sectorul agricol este ramura economică în care crește ponderea persoanelor în etate.
Astfel, în anul 2018, circa 82% din persoanele de 65 de ani și peste această vârstă, care erau ocupate, activau în agricultură.
La fel, rata de informalitate în agricultură este înaltă, limitând accesul la sistemul de pensii și alte beneficii pentru lucrătorii din agricultură.
Conform BNS, în trimestrele I și II ale anului 2019, cele mai mari ponderi ale salariaților care lucrează doar în baza unor înțelegeri verbale sunt estimate în agricultură, circa 43% în fiecare din trimestre, iar salariul „în plic”, tot pentru aceeași perioadă, a cunoscut cele mai mari ponderi tot pentru activitățile din agricultură (44-47%).
Comentarii