Un studiu recent realizat de Agenția de Investiții arată că producătorii de lapte din Republica Moldova se confruntă cu o criză de lungă durată, producția acestora micșorându-se cu 38 la sută în ultimii zece ani.
În ultimii ani s-a înregistrat o scădere bruscă a producției de lapte, de la 485 mii tone în 2017, la 367 mii tone în 2019 și o creștere a importurilor cu 22% anual, ajungând la cca. 58 milioane USD în 2019.
Același trend negativ, în confirmarea crizei industriei producătoare a laptelui, înregistrează industria zootehnică, efectivul vacilor scăzând de la 154 mii de capete în 2011 la 81 mii în 2020, în timp ce doar 6% din laptele utilizat pentru procesare, provine de la întreprinderile agricole.
Agenția de Investiții a elaborat un plan investițional care estimează investițiile necesare pentru crearea unei ferme tip de 400 de vaci. Ulterior, investițiile estimate vor fi escaladate la nivel național, pentru a determina necesarul investițional global pe țară.
Conform statisticilor din studiu, 94% din laptele autohton este produs de gospodăriile populației, și doar 6% din laptele utilizat pentru procesare, provine de la întreprinderile agricole.
Totodată, doar 5% din efectivul de vaci disponibile, aparțin întreprinderilor agricole, ceea ce ar însemna că Republica Moldova de facto nu are o industrie zootehnică bine conturată, marea majoritate a vacilor fiind în proprietate și de utilitate familială și nu industrială.
Procesatorii, la rândul lor, sunt obligații să colecteze laptele de la gospodăriile individuale, cu o calitate și productivitate joasă, costuri excesive în logistica colectării, rezultând într-un deficit al laptelui autohton ca materie primă și în creșterea importului laptelui, care ajung anual la 162 mii de tone și acoperă 33% din necesitatea procesatorilor.
Tot potrivit acestui studiu, Republica Moldova a exportat în 2019 produse lactate în valoare de 5.8 milioane USD. Exporturile au înregistrat un trend descendent în ultimii 4 ani, cu o scădere medie anuală de -17%.
Reprezentanții sectorului susțin că soluția principală pentru ca producătorii de lapte să depășească criza de producție este accesul la finanțare.
De aceeași părere este și Ana Pancart, președintele Asociației Fermierilor – Producători de Lapte din Republica Moldova:
Datele BNS, arată că Republica Moldova înregistrează o Balanță Comercială a produselor lactate negativă cu o scădere anuală medie de -28%.
Importurile au depășit exporturile cu aproape 52 milioane USD în 2019. În 2015 acest indicator a avut valoarea de cca. 20 milioane USD. Respectiv, Balanța Comercială a înregistrat un trend negativ de -161% în ultimii 5 ani.
Comentarii