‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 6 decembrie, 2024
-1.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleAspecte cheie pentru un semănat de succes

Aspecte cheie pentru un semănat de succes

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Unii fermieri deja au semănat culturile de primăvară, iar alții abia își pregătesc tehnica și inputurile necesare.

Chiar dacă s-ar părea că lucrările se repetă an de an și nu diferă una de alta, totuși, practica demonstrează că la semănatul culturilor sunt omise unele aspecte importante, care duc la reducerea eficienței lucrării.

Potrivit lui Mihai Bostan, specialist în agricultură, următoarele aspecte nu trebuie neglijate:

‹ adv ›

Pregătirea terenului pentru semănat

Este bine cunoscut faptul că terenul se nivelează din toamnă, însă reieșind din termenii restrânși pentru realizarea lucrării anul trecut (perioade cu ploi ce nu au permis ieșirea în câmp), a fost important ca lucrarea să se realizeze în ferestrele iernii sau primăvara devreme.

În urma cultivării sau scarificării, solul fiind perturbat la adâncimea de 10-12 cm, umiditatea poate deveni neuniformă.

Ploile curente corectează deplin necesarul de umiditate, astfel că terenurile nivelate vor ajuta la infiltrarea apei, reducerea evaporării și distribuirea uniformă a umidității pe stratul arabil.

‹ adv ›

În acest mod, plantulele vor răsări uniform.

Cei care optează pentru semănatul culturii fără a realiza cultivatul înainte de semănat, trebuie să țină cont de gradul de nivelare a câmpului.

Dacă acesta a fost nivelat din toamnă, iar primăvara nu s-au făcut lucrări ale solului, există riscul ca buruienile să se dezvolte în masă.

Distrugeți buruienile, nu permiteți dezvoltarea acestora, deoarece sunt consumatoare active de umiditate.

Asftel, dacă terenul nu este cultivat înainte de semănat, este necesar de aplicat un erbicid total pentru distrugerea buruienilor.

‹ adv ›

Combaterea buruienilor este absolut necesară, mai ales că rezerva de semințe din sol după sezonul precedent este mare.

Câmpurile în sistemul No-till trebuie erbicidate cu aproximativ 10 zile până la semănat, erbicidarea fiind repetată în intervalul după semănat până la răsărirea culturii.

Buruienile cum ar fi știrul, cornuții, hrișca urcătoare sau altele apar în luna aprilie, de aceea distrugerea acestora în faza de cotiledoane este extrem de importantă.

Reglarea semănătorii înainte de semănat

Una din greșelile frecvent făcute de producători este poziționarea incorectă a semănătorii față de suprafața terenului.

Poziționarea trebuie să fie strict paralelă cu terenul, astfel ca și forța de tractare a semănătorii să fie strict paralelă cu terenul.

Secțiile și utilajul de semănat trebuie să aibă o deplasare strict paralelă, în acest mod respectându-se exact adâncimea de semănat setată.

Deseori,în canalul de semănat pătrunde solul până să cadă semința. Acest lucru se întâmplă atunci când semănătoarea este poziționată incorect, tractată în jos, iar atunci când se deschide canalul, semința cade concomitent cu solul uscat.

Dacă secția merge în paralel, semința va cădea prima, va reuși să se integreze în solul umed, iar solul uscat nu mai este un factor limitativ.

Presiunea pe secția semănătorii

De cele mai multe ori, semănătorile nu sunt reglate, iar presiunea rămâne an de an aceeași.

Semănătoarea nu doar de la un an la altul trebuie reglată, ci chiar de la un câmp la altul. Presiunea pe secțiile semănătorii, ținând cont de faptul că solul este afânat și cu suficientă umiditate, trebuie redusă la minim.

Greutatea propriu-zisă a secției de semănat, în condiții de umiditate bună și sol afânat, este suficientă pentru a asigura semănatul uniform și la adâncimea recomandată.

Presiunea adăugătoare pe secție duce la tasarea solului nemijlocit în zona rândului, aceasta fiind total inutilă, necesită o forță mai mare a tractorului pentru tractarea semănătorii, adică consum mai mare de combustibil.

Mai mult, presiunea duce, practic, la imposibilitatea realizării semănatului în condiții mai umede. Astfel, unii fermieri susțin că nu pot realiza semănatul corect, chiar dacă semănătoarea este modernă, acest lucru se întâmplă din cauza presiuni (roțile de sprijin tasează solul în zona rândului, solul se lipește de brăzdar și reduce calitatea lucrării.

Recomand fermierilor să reducă total toată presiunea de pe secție pentru a realiza semănatul în condițiile acestui sezon. Secția semănătorii, datorită greutății proprii, va încorpora eficient semințele în sol. Dacă semănătoarea respectă adâncimea de semănat setată, înseamnă că presiunea pentru câmpul respectiv este bună.

Reglarea adâncimii de semănat

Scopul este de a asigura semința cu sol umed în jurul acesteia. Adâncimea optimă de încorporare este de 4-5 cm, însă dacă nu avem umiditate în această zonă, putem majora adâncimea de semănat până la 6 cm.

Dacă solul umed este amplasat la o adâncime mai mare, iar semănătoarea este dotată în față cu brăzdar care ar înlătura bulgărașii de sol (brăzdarul înlătură aproximativ 3 cm de sol uscat), semănatul se realizează la aceleași 4-5 cm recomandate.

Viteza de deplasare a semănătorii

Chiar dacă semănătorile performante permit o viteză mai mare de deplasare (de până la 15 km pe oră), fermierii trebuie să înțeleagă că nu există o problemă a distribuției semințelor pe lungimea rândului, însă adâncimea de semănat va fi diferită.

Odată ce mărim viteza de deplasare a utilajului, sporim probabilitatea ca secțiile să nu copie în modul potrivit terenul, fiind săltate în sus sau adâncite prea mult.

Astfel, pot apărea devieri de 1-1,5 cm la adâncimea de semănat, iar răsărirea va fi neuniformă (diferența de răsărire a semințelor poate ajunge la câteva zile).

Chiar dacă semănătoarea permite deplasarea la viteze mai mari, viteza mai mică asigură o încorporare eficientă a seminței, fiind recomandată viteza de 6-8 km pe oră (8 km pe terenurile nivelate și bine pregătite).

La viteza de 6 km secțiile reușesc să copie relieful și să păstreze adâncimea de semănat. Mai bine câmpurile să fie semănate o perioadă mai lungă de timp respectând această viteză, decât să se grăbească lucrarea.

Greutățile cu care au fost echipate tractoarele la arat trebuie înlăturate

Fermieri care au echipat tractoarele cu greutăți pentru a avea o aderență mai bună la sol în timpul lucrărilor de toamnă, trebuie să le înlăture la semănat.

Semănătoarea este un utilaj mult mai ușor comparativ cu plugul, scarificatorul sau cultivatorul, astfel, amplasarea greutăților pe tractor la semănat este inutilă. Greutățile amplasate în fața tractorului sau la roțile din spate duc la tasarea mai mare a solului.

Doar în cazul în care relieful este accidentat, iar semănătorile sunt de dimensiuni mari ar putea fi utile greutățile frontale.

Sunt foarte multe semănători ce sunt tractate, iar tractorul nu necesită greutăți. În acest mod, înlăturând greutățile, reducem consumul de motorină.

Presiunea roților la tractor

Dacă semănătorile sunt tractate, nu purtate, presiunea poate fi redusă până la 0,8 kPa, astfel ca suprafața de contact a roților cu solul să fie mai mare și să reducem presiunea asupra solului.

Acest lucru va duce la tasarea redusă a solului, care va necesita mai puțin combustibil pentru realizarea lucrărilor.

Acest material este realizat în cadrul proiectului ”InfOrganic Moldova 2020-2022”, implementat de A. O. „Educație pentru Dezvoltare” (AED), cu suportul financiar al Fundației ”Servicii de Dezvoltare din Liechtenstein” (LED). AED mulțumește Agrobiznes pentru produsul elaborat.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›